Kopytka z pesto i liści rzodkiewki

Kopytka

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po czym je dokładnie ugniatamy na puree.
  2. Do ziemniaków dosypujemy mąki i wyrabiamy gładkie ciasto.
  3. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek. spłaszczamy go i tniemy ukośnie.
  4. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 4 min. od momentu wypłynięcia.

 

Pesto

  1. Prażymy słonecznik na patelni.
  2. W moździerzu rozcieramy czosnek z solą.
  3. Liście rzodkiewki grubo siekamy i dodajemy do moździerza. Wszystko ponownie przecieramy.
  4. Słonecznik prażymy na patelni, dorzucamy do moździerza i ponownie przecieramy.
  5. Na koniec dodajemy olej lniany i mieszamy.

 

Pesto mieszamy z ugotowanymi kopytkami i podajemy z kiełkami.

Paszteciki z zielonego groszku

1. Do blendera wrzucamy: odsączony groszek, ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną, czosnek, oliwę, 100 g pestek dyni, nieaktywne płatki drożdżowe, siemię lniane, sos sojowy tamari i przyprawy. Blendujemy wszystko na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem.

2. Do masy dodajemy pozostałe pestki dyni, suszone pomidory i oregano. Całość dokładnie mieszamy.

3. Wgłębienia do muffinek smarujemy olejem i do każdej z nich nakładam pasztet.

4. Paszteciki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-25 min. Po upieczeniu dostawiamy do wystygnięcia.

Łosoś pieczony z cytryną

  1. Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Cytrynę myjemy i sparzamy.
  2. Filety obkładamy plastrami cytryny oraz pokrojoną pietruszką. Zawijamy dokładnie w folię aluminiową i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
  3. Łososia pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Serwujemy go z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.

Perfekcyjne risotto Szefa

1. Pokrój czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smaż w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzuć ryż i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie sie przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, która spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.

2. Wlej 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.

3. Ustaw kuchenke na średni płomień i stopniowo dolewaj do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszajac drewnianą łyżką lub szpatułką. Czyność powtarzaj przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie al’dente

4. Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzuć dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszaj całość za pomocą szpatułki, podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem, odstaw i przykryj pokrywką.

5. W tym czasie wbij jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadź wodę do wrzenia, wlej ocet i delikatnie zakręć wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlej jajko z miseczki i gotuj przez 2 minuty. Białko powinno owinąc  żółtko w forme małej sakiewki. Czynność powtórz z każdym jajkiem.

6. Przełż risotto na płaski talerz, posyp startym parmezanem, nałóż na góre jajko w koszulce i od razu podawaj.

Kabanosy w cieście

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Po dwa kabanosy zawiń w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmaruj rozbełtanym jakiem, dopraw solą oraz pieprzem
  3. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
  4. W tym czasie do rondla wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlej 2 łyżki oliwy i duś przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, wsyp cukier i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Upieczone zawiniątka z kabanosów podawaj z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi. Pycha!

Fit Burgery z indyka zawijane w sałatę

  1. Przygotować salsę, pokroić mango w kostkę, dodać posiekaną kolendrę i pół łyżki posiekanej młodej cebuli, wycisnąć sok z połowy limonki.
  2. Mięso z indyka posolić, dodać posiekany imbir, pozostały posiekany czosnek i posiekaną dymkę.
  3. Burgery najlepiej schłodzic w lodówce po uformowaniu i usmażyć na gorącej patelni lub grillu.
  4. Po przewróceniu na drugą stronę, na Burgera połozyć plaster sera i polać odrobiną sosu teriyaki.
  5. Jogurt wymieszać z łyżką musztardy i dwoma łyżkami ketchupu. Na liść sałaty nakładać odrobinę salsy, indyka i łyżkę sosu.

Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem

  1. Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
  2. Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
  3. Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
  4. Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
  5. Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem.
  6. Podawać razem z gulaszem.

Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  2. Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
  3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu. Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
  4. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

 

Warto wiedzieć

Danie dla 4 os.  – 12 zł

Pełnoziarniste tortille z kurczakiem

Marynata

Do miseczki wlewamy olej ze słoika z suszonymi pomidorami, dodajemy sok z cytryny oraz startą skórkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy.  Dodajemy kurczaka dokładnie rozprowadzając po nim marynatę. Wkładamy do lodówki na min. 20 minut

Sos

W miseczce mieszamy jogurt, musztardę i miód.

Tortilla

Do dużej miski wsypujemy oba rodzaje mąki i mieszamy razem z solą. Masło roztapiamy w rondelku, a następnie dodajemy do mąki. Stopniowo wlewamy wodę wyrabiając jednocześnie ciasto. Następnie dzielimy je na 4 kawałki i każdy z nich rozwałkowujemy bardzo cieniutko (gdyby placki przyklejały się do stolnicy możemy podsypać delikatnie mąką).

Wskazówka

Idealnie okrągłe tortille możemy uzyskać przykładając do rozwałkowanego placka talerz i obkrawając wzdłuż krawędzi. Placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni po ok. 40-50 s z każdej strony.

Farsz

Kurczaka smażymy na suchej, rozgrzanej patelni na złoty kolor. Po usmażeniu kroimy w cieniutkie plasterki. Mozzarellę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Na środku tortilli układamy kolejno: garść rukoli, plastry kurczaka, suszone pomidory, mozzarelę. Polewamy sosem i zwijamy w rulon. Tortille podajemy na zimno lub na ciepło podgrzewając na patelni lub w piekarniku uprzednio zawijając  w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka.

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Następnie posól i posyp niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane z oliwą. Ułóż polędwiczki i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejsz ogień, wlej wino.
  3. Polędwiczki duś na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas ruszaj patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
  4. Następnie gotowe danie odstaw z ognia, wlej słodką śmietankę, dopraw dużą ilością pieprzu i wsyp natkę pietruszki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut.
  5. Tak przygotowane polędwiczki podawaj z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.

Sznycle z jabłkami i cebulą

Z cytryny wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Roszponkę myjemy i suszymy.

Wieprzowinę kroimy na 4 części i delikatnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia – około 3 minut na każdej ze stron. Odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Tymczasem na patelnię po sznyclach wlewamy miód, dodajemy musztardę, jabłka (z sokiem z cytryny), cebulę i masło, smażymy delikatnie mieszając około 4 minut, aż jabłka i cebula zmiękną.

Na talerzach układamy roszponkę, sznycle i jabłka z cebulą.

Tartaletki z gorzką czekoladą, berberysem i maliną

1. Berberys podsuszamy w piekarniku lub przez noc na kaloryferze, wysypany na papier. Suchy przesypujemy do młynka, dodajemy maliny i miksujemy na kwaskowy puder.

2. Do miski przekładamy suszone owoce, orzechy i miksujemy je blenderem na gładszą masę. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, soli, kakao i mieszamy wszystko łyżką lub blenderem.

3. Powstałą masą wykładam formy do tartaletek i wstawiam je na 10-15 minut do lodówki.

4. W niewielkim rondelku, na małym ogniu podgrzewam połamaną czekoladę z dodatkiem soku gruszkowego lub wody cały czas mieszając. Gorącą płynną czekoladę zestawiam z ognia, wyciągam z lodówki tartaletki i wypełniam je po brzegi czekoladą.

5. Na koniec posypuję pudrem bereberysowo-malinowym, wykańczam zgniecionymi w palcach malinami i dekoruję świeżym owocem. Podaję od razu albo wstawiam na kilka chwil do lodówki, żeby stężały.

Czy tak czy tak smakują cudownie, słodkie, mocno czekoladowe z intensywnie kwaśnym przełamaniem. Proste i do zakochania niemal od pierwszego wejrzenia.

Żeberka BBQ

Żeberka umyj, osusz i usuń błony. Podziel żeberka na porcje z 2-3 kostkami.

Czosnek obierz, rozgnieć i zmiksuj w blenderze lub utrzyj wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (usuń pestki jeśli nie lubisz ostrych potraw) oraz przyprawą 5 smaków.

Przygotowaną marynatą polej żeberka i  mocno wetrzyj rękoma. Odstaw żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.

Rozgrzej grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakuj w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grilluj przez 1,5 godziny.

Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmaruj ponownie marynatą i posyp kolendrą.

 

Warto wiedzieć

Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Arancini

  1. Ryż na risotto ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z kawałeczkami mozzarelli, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 30 minut.
  3. Wlej 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzej na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejsz i zacznij smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  4. Kuleczki arancini podawaj z passatą pomidorową. Możesz albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.

Deser Lodowy – Baked Alasca

1. Ubij za pomocą miksera białka na puszystą pianę i zacznij stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, aż powstanie sztywna, świecącą masa.

2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą złociste i aromatyczne. Zajmie to ok. 2 minut.

3. Wyjmij lody z opakowania, przyklej do nich spód w biszkoptów, posmaruj wierzch konfiturą malinową. Następnie pokryj cały wierzch lodów ubitą bezą. Następnie opal wierzch palnikiem lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grilla na 5 minut, aż wierzch delikatnie się zrumieni.

4. Deser posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj. Jest przepyszny.

Duszony indyk w pomidorach

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
  3. Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Placki cukiniowo-marchwiowe

  1. Obraną marchew, cukinię zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj nieobrane ziemniaki. Wymieszaj, dodaj mąkę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, zacznij smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
  3. Placki smaż przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Placki posyp drobno posiekaną dymką oraz podawaj z łyżką jogurtu greckiego.

Tarta z tuńczykiem i pomidorami

  1. Rozgrzej piekarnika do temp. 180°C.
  2. Wyłóż ciasto kruche/francuskie w formie żaroodpornej o średnicy ok. 25cm, wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  3. Do miski dodaj posiekaną cebulę, odcedzonego tuńczyka, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory suszone, wbij jajka, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dopraw gałązkami tymianku.
  4. Przełóż farsz do wypieczonego ciasto, na górze ułóż plastry pokrojonego pomidora, przełóż od piekarnika i piecz przez 25 minut.
  5. Tartę podawaj na ciepło jak i na zimno. Idealna jest do tego mieszanka sałat z dressingiem na bazie oliwy, musztardy, miodu.

Krem z pomidorów z tostami caprese

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Wlać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem przez około 25 – 30 minut. Zmiksować razem ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
  3. Kromkę chleba tostowego posmarować masłem i posmarowaną stroną położyć na lekko rozgrzanej patelni.
  4. Na tost położyć cienko pokrojone plastry mozzarelli i kilka listków bazylii, przykryć druga kromką (posmarowaną masłem do góry). Po około 3 minutach przewrócić na druga stronę i podgrzewać przez kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści.
  5. Tost przekroić na pół i ułożyć na środku talerza, dookoła wylać krem i udekorować oliwą i posiekaną bazylią.

Letnia sałatka z wędzonego łososia z jabłkiem i selerem naciowym

  1. 3 łyżki musztardy połączyć z sokiem z 1 cytryny, 3 łyżkami oliwy i garścią posiekanego kopru.
  2. Jabłka i szalotki pokroić w zapałki, dodać pokrojony w cienkie paseczki seler naciowy.
  3. Całość wymieszać z dressingiem i wyłożyć na spód talerza.
  4. Na to wyłożyć kilka plastrów łososia wędzonego i udekorować świeżym koprem.

Pstrąg faszerowany cytrusami

Ryby myjemy i osuszamy. Szalotki obieramy i kroimy na ćwiartki. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok. Drugą pomarańczę, limonkę oraz cytrynę filetujemy ( obieramy ze skóry nożem i wykrawamy tylko miąższ). Ryby nacieramy od wewnątrz i na zewnątrz solą oraz pieprzem. Następnie do środka każdej z ryb wkładamy porcję owoców oraz około łyżki posiekanej natki pietruszki. Ryby polewamy sokiem z pomarańczy oraz polewamy oliwą i odkładamy na około godzinę do lodówki. Ryby pieczemy przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z vinegretem z chilli i tymiankiem

Na początku patyczki do szaszłyków umieszczamy w miseczce z wodą- dzięki temu unikniemy ich przypalenia podczas grillowania.

Mięso kroimy na równej wielkości, niezbyt duże kawałki. Oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę, sól i pieprz połączyć. Tak powstałą marynatę dodajemy do mięsa, mieszamy dokładnie i odkładamy w misce przykrytej folia spożywcza do lodówki na godzinę. W międzyczasie obieramy i kroimy na kawałki ananasa ( dobrze by kawałki były zbliżonej wielkości do wielkości mięsa). Przygotowujemy vinegret: chilli pozbawiamy pestek i siekamy bardzo drobno. Mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny, oliwę. Następnie dodajemy posiekane chili, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki na przemian z kawałkami ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy szaszłyki z vinegretem.

Zupa – krem z suszonych pomidorów z bazylią

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju ze słoika z pomidorami i przesmażamy przez chwilę warzywa oraz czosnek. Następnie dodajemy listki laurowe oraz suszoną bazylię. Zawartość garnka zalewamy około 1,5l wody. Gotujemy warzywa do miękkości. Pomidory odcedzamy z oleju, dodajemy do garnka. Podgotowujemy przez chwilę. Z garnka wyjmujemy listki laurowe i zawartość miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z bardzo drobno posiekaną bazylią. Zupę podajemy z porcją bazyliowego jogurtu.

3 salsy meksykańskie do chipsów: Guacamole, Pico de Gallo, Salsa z mango

1. Kolendrę umyć i drobno posiekać, wycisnąć sok z 3 limonek, szalotki pokroić w drobną kostkę.
2. Sok z limonek i szalotki podzielić po równo do 3 miseczek.
3. Kolendrę posiekać i dodać po jednej łyżce do każdej miski.
4. Pomidory pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane chilli i dodać do piwerwszej miski, dobrze wymieszać.
5. Do drugiej miski dodać obrane avokado i rozgnieść widelcem na drobne pure, wymieszać i solą, pieprzem i posiekanym chilli wedle upodobania.
6. Do trzeciej miski dodać posiekane w drobną kostkę mango, doprawić solą i pieprzem. Podawać z nachosami!

Lemoniada ogórkowa

1. Obierki z ogórka szatkujemy. Dwie limonki obieramy ze skórki i wyciskamy z nich sok. Jedną kroimy na plasterki razem ze skórką.

2. Skórkę z limonek ucieramy z miodem, dodajemy wyciśnięty sok, gałązkę rozmarynu, poszatkowaną skórkę ogórka i odstawiamy na kilka chwil.

3. Do dzbanka przekładamy miks z miodem, zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i serwuję z plasterkami świeżej limonki oraz szczyptą soli.

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka. Wiórki prażymy na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Deser układamy warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzimy około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypujemy kokosem i dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Pudim de leite condensado

Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu uważając, aby się nie spalił do czasu aż zamieni się w ciemnobrązowy karmel. Przygotowujemy cztery naczynia żaroodporne o średnicy około 10 cm, a następnie przelewamy do nich karmel i rozprowadzamy po dnie. W garnku umieszczamy mleko oraz laskę wanilii, którą uprzednio przecinamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka, które także umieszczamy w mleku. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a gdy zostanie doprowadzona do wrzenia odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy jajka, mleko skondensowane oraz sól po czym wszystko dokładnie łączymy mikserem lub trzepaczką. Na koniec z podgrzanego wcześniej mleka wyjmujemy laskę wanilii, a następnie łączymy je z masą jajeczną. Tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do żaroodpornych naczyń z karmelem, po czym naczynia wstawiamy do głębokiej blaszki, a jej dno wypełniamy wodą. Blachę z zawar tością wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80 minut lub do czasu aż masa jajeczna się zetnie. W razie gdyby wierzch masy się zbytnio zrumienił przykrywamy całość folią aluminiową. Upieczone desery po ostygnięciu umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem wyciągamy z foremek i podajemy ze świeżymi owocami.

Indonezyjski Kurczak

1. Kurczaka zamarynuj w maślance, dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski, szczelnie zamknij folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
2. Wymieszaj mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodaj pokruszony tymianek i wlej szklankę wody. Wymieszaj, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
3. Do dużego garnka wlej 2 l oleju i rozgrzewaj przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejsz płomień na średni.
4. Odcedź kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągaj kurczaka, poczekaj, az nadmiar ciasta spłynie i smaż przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładaj wiecęj niz 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyc temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększaj i zmniejszaj temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak sie nie spalił.
5. We wrzącej wodzie gotuj kukurydzę przez 3 minuty.
6. Smaż kurczaka partiami i odsączaj nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe możesz je zawinąc w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
7. Kurczaka podawaj z kukurydza oraz ulubionym sosem.

Pieczone jabłka z sosem toffi na bazie cydru

  1. Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut, aż jabłka się upieką.
  2. Ten krok można wykonać na grillu, zawijając jabłka w folię aluminiową i wstawiając na średnio rozgrzany grill na pół godziny.
  3. Cydr wlać do garnka, dosypać cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż cydr się wygotuje i powstanie brązowy karmel.
  4. W tym momencie dodać śmietanę, zdjąć z ognia, dodać nasiona wanilii, anyż i cynamon.
  5. Wystudzić i przelać przez sitko. Upieczone jabłka obficie polać powstałym sosem i posypać obranymi i posiekanymi pistacjami.

Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami

Mleko mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10-15 minut. Mąkę przesiać, dodajemy margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i wyrabiamy, dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i kroimy na 8 równych trójkątów.

Czekoladę drobno siekamy, ser kruszymy. Łączymy z mielonymi orzechami.

Na trójkąty nakładamy farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolujemy od szerszego końca do węższego. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, smarujemy rogaliki i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.

Dodatkowo potrzebujesz

1 jajko, 2 łyżki mleka, sezam, mąka do podsypywania ciasta

 

Francuska tarta jabłkowa

1. Formę do tarty dokładnie wysmarowac masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
2. Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
3. Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
4. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
5. Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
6. Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.

Gulasz Marokański

1. Namocz ciecierzycę i ugotuj wg. Instrukcji na opakowaniu.
2. Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na patelni na 3 łyżkach oliwy, aż się zeszkli.
3. W tym czasie pokrój wołowinę w kostkę i wrzuć na patelnię, obsmaż z każdej strony, aż stanie się złociste. Wrzuć obraną i pokrojoną w 1cm kostkę marchew, pomidory, wlej 2 szklanki wody i duś całość na wolnym ogniu przez 25 minut.
4. Następnie dodaj ciecierzycę oraz rodzynki i duś jeszcze przez kolejne 15 minut.
5. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Gulasz najlepiej podać z ryżem długoziarnistym posypany kolendrą, skropiony sokiem cytrynowym.

Zapiekane penne z mozzarellą

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 190°C.
2. Ugotuj makaron al.’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy i podsmaż posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodaj pieczarki pokrojone na połówki.
4. Wlej butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, dopraw solą oraz pieprzem.
5. Odcedzony makaron wymieszaj z sosem, przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstaw do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawaj od razu.

Warto wiedzieć

Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Jajka gotujemy na twardo. Gdy nieco przestygną obieramy je ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybieramy żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieszczamy w kubku blendera- całość miksujemy na gładki, puszysty mus.

Pesto z rukoli

Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy,parmezan, oliwę i czosnek ucieramy w moździerzu na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Faszerowanie

W każdej połówce jajka umieszczamy łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Pieczona szynka w syropie klonowym

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
2. Szynkę natnij delikatnie w kratkę, natrzyj oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki, ułóż wokół ziemniakówskropione olwią i doprawione solą oraz pieprzem. Zawiń całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
3. W tym czasie wymieszaj chrzan z jabłkami. Dopraw sos solą oraz pieprzem do smaku. To bardzo proste!
4. Po upływie 1 godziny zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C stopni i zapiekaj przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
5. Po upieczeniu zawiń szynkę w folię i odstaw na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
6. Następnie szynkę pokrój na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawaj szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
7. Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.

Wielkanocna pascha z kaszy jaglanej z gorzką czekoladą

1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukujemy wrzątkiem. Wodę odlewamy. Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w 300 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem (ok. 20-30 min). W czasie gotowania na górę kaszy dodajemy daktyle, aby zmiękły.

2. Wszystkie składniki oprócz bakalii i czekolady przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Całość próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny czy ksylitolu.

3. Na końcu dodajemy posiekane niezbyt drobno bakalie i czekoladę. Całość delikatnie mieszamy.

4. Sitko wkładamy do miseczki. Na jego dnie układamy czystą gazę lub ściereczkę. Masę wlewamy i wyrównujemy. Przykrywamy ją wystającą częścią gazy i obciążamy (np. na wierzchu płaski talerzyk, a na nim słoiki w wodą – ważne by talerzyk obciążał całą powierzchnię).

5. „Konstrukcję” wkładamy do lodówki na min. 12 h. Gotową paschę wyjmujemy i ozdabiamy czekoladą oraz bakaliami.

 

Dodatkowe informacje

Przepis według Iny z True Taste Hunters.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

1. Włóż jajka do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 4,5 minuty.
2. Ugotowane jajka przepłucz lodowatą wodą. Uderz lekko na górze i na dole i zacznij delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.
3. Obrane jajko przetnij na pół, wyjmij delikatnie żółtko i przełóż do miski.
4. Oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij palcami i dodaj do ugotowanych żółtek.
5. Pokrój drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
6. Dodaj musztardę, oliwę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstał kleisty farsz.
7. Nałóż farsz do jajek i przed podaniem posyp je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Wyjmij jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki możesz użyć zwykłą w proszku – ostrą lub łagodną, w zależności od preferencji.

Pancakes

1. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
2. Roztrzep jajka.
3. Połącz mleko z masłem, dosyp mieszankę sypkich składników.
4. Całość mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Smaż ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
6. Tak przygotowane pancakes polej syropem klonowym lub czekoladą.

Warto wiedzieć

Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.

Domowy chleb

1. Wsyp drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok.
2. Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszaj w dużej misce. Wlej do nich wodę z drożdżami.
3. Wszystko dokładnie mieszaj aż do uzyskania zwartej masy.
4. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
5. Posmaruj formę tłuszczem i posyp ją bułką tartą.
6. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy.
7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.

Warto wiedzieć

Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).