Zapiekane penne z mozzarellą
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
Krok 2
Ugotować makaron al’dente, czyli na półtwardo zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Na patelnię wlać 4 łyżki oliwy i podsmażyć posiekany czosnek, pora oraz cukinię pokrojoną na 1cm kostkę. Dodać pieczarki pokrojone na połówki.
Krok 4
Wlać butelkę passaty pomidorowej, ½ szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 5
Odcedzony makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać listki bazylii, pokrojoną mozzarellą i wstawić do pieca na 8 minut, aż ser się roztopi i zarumieni. Zapiekankę makaronową podawać od razu.
Warto wiedzieć
Taka zapiekanka jest również pyszna na zimno. Możesz ją zapakować następnego dnia do pracy!
Razowe ciasto dyniowe z Chia
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 3
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.
Krok 4
Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.
Krok 5
Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.
Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!
Domowy chleb
Krok 1
Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.
Krok 2
Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.
Krok 3
Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.
Warto wiedzieć
Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).
Półfrancuskie rogaliki z serem pleśniowym i orzechami
Krok 1
Mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Odstawić na 10-15 minut.
Krok 2
Mąkę przesiać, dodać margarynę, jaja, sól i mleko z drożdżami . Ciasto chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką (ok. 60 minut).
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podsypać mąką i wyrabiać, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. i pokroić na 8 równych trójkątów.
Krok 4
Czekoladę drobno posiekać, ser pokruszyć, połączyć z mielonymi orzechami.
Krok 5
Na trójkąty nałożyć farsz (po łyżeczce na trójkąt) i rolować od szerszego końca do węższego. Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami mleka, posmarować rogaliki i posypać sezamem.
Krok 6
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut.
Kabanosy w cieście
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Krok 2
Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Krok 4
W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 5
Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.
Śniadaniowe ciasteczka owsiane z komosą ryżową i marchewką
Porcje: 4
Temperatura piekarnika: 175°C
Czas pieczenia: 15-18 minut
Krok 1
Rozgrzać piekarnik i wyłóżyć blachę papierem do pieczenia.
Krok 2
Zblendować 120 g płatków owsianych górskich, w celu uzyskania 100 g mąki owsianej.
Krok 3
Wymieszać razem: mąkę owsianą, płatki owsiane górskie, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Tak przygotowane składniki wmieszać w ugotowaną białą komosę ryżową i marchewkę.
Krok 4
W misce, połączyć nasiona chia z ciepłą wodą i pozostawić do zagęszczenia na około 5 minut.
Krok 5
W innym naczeniu wymieszać ze sobą oliwę z oliwek, syrop klonowy i masło migdałowe. Następnie dodać mieszankę nasion chia z wodą.
Krok 6
Całość wlać do mieszanki owsianej z marchewką i wymieszać. Po połączeniu się składników dodać ulubione orzechy, żurawinę i wszystko razem połączyć.
Krok 7
Rozkładać łyżką ciasto na blasze do pieczenia, tak aby powstały ciasteczka i piec, aż się lekko zarumienią.
Smacznego!
Penne z aromatycznym ziołowym sosem
Krok 1
Makaron ugotować al dente.
Krok 2
W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.
Smażone piersi kaczki z pikantnym śliwkowym sosem i carpaccio z pieczonego buraka
Krok 1
Umieścić umyte dokładnie buraki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza – piec je do miękkości około 50 minut.
Krok 2
Każdą pierś naciąć od strony skóry w kratkę uważając by nie naciąć mięsa. Natrzeć każdą pierś solą oraz pieprzem- odstawić na około 45 minut do lodówki.
Krok 3
Śliwki zalać bardzo gorącą wodą. W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek z dodatkiem cynamonu, startego imbiru oraz posiekanej papryczki chili. Po chwili dodać śliwki wraz z wodą w której się moczyły – dusić zawartość rondelka na wolnym ogniu aż śliwki zaczną się lekko rozpadać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przy pomocy blendera zmiksować sos by miał jednolitą konsystencję.
Krok 4
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Parmezan przy pomocy obieraka do warzyw pokroić na cieniutkie listki.
Krok 5
Piersi smażyć na suchej rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Zaczynając od strony skóry- tak by dokładnie wytopił się z niej tłuszcz i była złocista i chrupiąca – w zależności od wielkości piersi około 5 minut. Następnie smażyć kolejne kilka minut z drugiej strony. Usmażoną kaczkę zdjąć z patelni i odłożyć na chwilę by odpoczęła.
Krok 6
Upieczone i lekko ostudzone buraki pokroić na bardzo cieniutkie plasterki i ułożyć na talerzach. Buraki posypać parmezanem, listkami tymianku oraz solą, pieprzem i polać oliwą. Kaczkę przed podaniem pokroić w plastry, podawać z porcją sosu i słonecznikiem.
Lekka carbonara z wędzoną makrelą
Krok 1
Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.
Krok 2
Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.
Krok 4
Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.
Krok 5
Obficie doprawić świeżym pieprzem.
Ostrygi z tajskim dressingiem
Krok 1
Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.
Krok 2
Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.
Krok 3
Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec skropić ½ łyżki dressingu.
Warto wiedzieć
Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.
Zapiekany kalafior z beszamelem
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 2
Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Krok 3
W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.
Krok 4
Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Krok 5
W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.
Krok 6
Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.
Krok 7
Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
- Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
- Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki
Makaron jajeczny z klopsikami
Krok 1
Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.
Krok 2
Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.
Krok 3
Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.
Krok 4
Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 5
Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.
Krok 6
Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.
Warto wiedzieć
- Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
- Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.
Panna Cotta truskawkowo-malinowa
Krok 1
Do rondla wlać mleko, cukier i powoli podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, mieszać i podgrzewać, aż się rozpuści.
Krok 2
Umyć truskawki, obrać z szypułek i pokroić w kostkę. Wymieszać z posiekaną miętą i wstawić do lodówki.
Krok 3
Masę na Panna Cotte przelać do kokilek i odstawić do ostudzenia i wstawić do lodówki, aby stężały na min. 2 godziny.
Krok 4
Kokilki z Panna Cottą przed wyjęciem wstawić do miseczki z gorącą wodą, obrócić, lekko uderzyć i powinny z łatwością wyjść. Podawać z truskawkami z miętą i pokruszonymi herbatnikami.
Łosoś pieczony z cytryną
Krok 1
Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić pieprzem cytrynowym i solą. Odstawić na godzinę do lodówki. Cytrynę umyć i sparzyć.
Krok 2
Filety obłożyć plastrami cytryny oraz pokrojoną pietruszką. Zawinąć dokładnie w folię aluminiową i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3
Łososia piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Serwować go z gotowanymi, smażonymi lub duszonymi warzywami. Najlepiej wybrać szpinak, brokuły lub zielone szparagi.
Perfekcyjne risotto Szefa
Krok 1
Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.
Krok 2
Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.
Krok 3
Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente
Krok 4
Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.
Krok 5
W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.
Krok 6
Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.
Burgundzki gulasz wołowy z tłuczonym selerem
Krok 1
Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na oleju, dodać posiekana szalotkę, pokrojony boczek, marchew pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę.
Krok 2
Zalać 500 ml czerwonego wina i gotować na wolnym ogniu minimum godzinę.
Krok 3
Selera obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła.
Krok 4
Dodać mleko i śmietanę, gotować około 20 minut, aż seler zmięknie.
Krok 5
Selera ugniatać tłuczkiem do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Podawać razem z gulaszem.
Duszone podudzia w sosie pomidorowo-paprykowym
Krok 1
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę rozciąć, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Krok 2
Udka kurczaka umyć, dokładnie wytrzeć. Oprószyć przyprawą i zarumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej oliwie. Gotowe mięso zdjąć z patelni.
Krok 3
Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić cebulę i czosnek. Następnie podsmażyć przez kilka minut pokrojone wcześniej warzywa. Podlać je bulionem i gotować bez przykrycia do momentu odparowania połowy płynu.
Krok 4
Później dodać pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Przyprawić solą, pieprzem i suszonym oregano.
Krok 5
Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i dusić kilka minut. Do pomidorowego sosu włożyć mięso. Dusić razem około 40 minut (do miękkości mięsa). Można serwować z makaronem, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem
Krok 1
Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
Krok 2
Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.
Krok 3
Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
Krok 4
Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.
Żeberka BBQ
Krok 1
Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony. Podzielić żeberka na porcje z 2-3 kostkami.
Krok 2
Czosnek obrać, rozgnieść i zmiksować w blenderze lub utrzeć wraz z drobno posiekaną cebulą, oliwą, sosem sojowym, miodem, cukrem trzcinowym, ketchupem, musztardą, octem balsamicznym, chili (można usunąć pestki dla złagodzenia ostrości) oraz przyprawą 5 smaków.
Krok 3
Przygotowaną marynatą polać żeberka i mocno wetrzeć rękoma. Odstawić żeberka do marynowania na min. 3 godziny a najlepiej na całą noc w naczyniu szczelnie przykrytym folią spożywczą.
Krok 4
Rozgrzać grill lub piekarnik do temp 180°C , żeberka spakować w szczelnie zamknięte pakuneczki z folii aluminiowej i grillować przez 1,5 godziny.
Krok 5
Upieczone żeberka powinny być miękkie i soczyste. Przed podaniem posmarować ponownie marynatą i posypać kolendrą.
Warto wiedzieć
Żeberka podawaj z kolbą kukurydzy i ryżem. Przed podaniem żeberka posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi
Arancini
Krok 1
Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 2
Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.
Krok 3
Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.
Duszony indyk w pomidorach
Krok 1
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę.
Krok 2
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
Krok 3
W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
Krok 4
Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano.
Krok 5
Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Placki cukiniowo-marchwiowe
Krok 1
Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
Krok 3
Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym
Krok 1
Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.
Krok 2
Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.
Krok 3
Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.
Indonezyjski Kurczak
Krok 1
Kurczaka zamarynować w maślance, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Krok 2
Wymieszać mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodać pokruszony tymianek i wlać szklankę wody. Wymieszać, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Krok 3
Do dużego garnka wlać 2 l oleju i rozgrzewać przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszyć płomień na średni.
Krok 4
Odcedzić kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągać kurczaka, poczekać, aż nadmiar ciasta spłynie i smażyć przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładać więcej niż 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększać i zmniejszać temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak się nie spalił.
Krok 5
We wrzącej wodzie gotować kukurydzę przez 3 minuty.
Krok 6
Smażyć kurczaka partiami i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe można je zawinąć w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
Krok 7
Kurczaka podawać z kukurydzą oraz ulubionym sosem.
Francuska tarta jabłkowa
Krok 1
Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem, rozwałkować ciasto francuskie i równo wyłożyć formę.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, doprawić skórka otartą z limonki, sokiem z limonki i połową cukru.
Krok 3
Jabłka wyłożyć w formie spirali zaczynając od zewnętrznej krawędzi.
Krok 4
Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Krok 5
Śmietanę zmieszać z pozostałą ilością cukru, dodać 3 żółtka jaj i dokładnie wymieszać.
Krok 6
Wylać powstałą masę na jabłka i piec koleje 15 minut.
Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto
Krok 1
Jajka ugotować na twardo.
Krok 2
Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.
Krok 3
Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4
W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.
Pieczona szynka w syropie klonowym
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
Szynkę naciąć delikatnie w kratkę, natrzeć oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, ułożyć wokół ziemniaków skropionych oliwą i doprawionych solą oraz pieprzem. Zawinąć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
Krok 3
W tym czasie wymieszać chrzan z jabłkami. Doprawić sos solą oraz pieprzem do smaku.
Krok 4
Po upływie godziny zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220°C stopni i zapiekać przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
Krok 5
Po upieczeniu zawinąć szynkę w folię i odstawić na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
Krok 6
Następnie szynkę pokroić na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawać szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
Warto wiedzieć
Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.
Jajka faszerowane na Wielkanoc
Krok 1
Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.
Krok 2
Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.
Krok 3
Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.
Krok 4
Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.
Krok 5
Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Krok 6
Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.
Krok 7
Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.
Warto wiedzieć
Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.
Pancakes
Krok 1
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.
Krok 2
Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.
Warto wiedzieć
Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.