Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Filet z indyka także kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min i odcedzamy na sicie. Pieczarki obieramy, siekamy w plasterki. Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 min, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy mięso i smażymy około 5 min. Dokładamy pieczarki i smażymy je przez kolejne 3-4 min. Dodajemy ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodajemy groszek i kukurydzę, gotujemy przez kolejne 2-3 min. Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy. Patelnię czyścimy i wycieramy. Wylewamy na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylewamypołowę masy jajecznej. Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wykładamy ½ farszu ryżowego, a następnie składamy omlet i przekładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet. Omurice podajemy z dodatkiem ketchupu.

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Następnie posól i posyp niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane z oliwą. Ułóż polędwiczki i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejsz ogień, wlej wino.
  3. Polędwiczki duś na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas ruszaj patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
  4. Następnie gotowe danie odstaw z ognia, wlej słodką śmietankę, dopraw dużą ilością pieprzu i wsyp natkę pietruszki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut.
  5. Tak przygotowane polędwiczki podawaj z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.

Tartaletki z gorzką czekoladą, berberysem i maliną

1. Berberys podsuszamy w piekarniku lub przez noc na kaloryferze, wysypany na papier. Suchy przesypujemy do młynka, dodajemy maliny i miksujemy na kwaskowy puder.

2. Do miski przekładamy suszone owoce, orzechy i miksujemy je blenderem na gładszą masę. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, soli, kakao i mieszamy wszystko łyżką lub blenderem.

3. Powstałą masą wykładam formy do tartaletek i wstawiam je na 10-15 minut do lodówki.

4. W niewielkim rondelku, na małym ogniu podgrzewam połamaną czekoladę z dodatkiem soku gruszkowego lub wody cały czas mieszając. Gorącą płynną czekoladę zestawiam z ognia, wyciągam z lodówki tartaletki i wypełniam je po brzegi czekoladą.

5. Na koniec posypuję pudrem bereberysowo-malinowym, wykańczam zgniecionymi w palcach malinami i dekoruję świeżym owocem. Podaję od razu albo wstawiam na kilka chwil do lodówki, żeby stężały.

Czy tak czy tak smakują cudownie, słodkie, mocno czekoladowe z intensywnie kwaśnym przełamaniem. Proste i do zakochania niemal od pierwszego wejrzenia.

Arancini

  1. Ryż na risotto ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Ugotowany ryż wymieszaj z kawałeczkami mozzarelli, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 30 minut.
  3. Wlej 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzej na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejsz i zacznij smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  4. Kuleczki arancini podawaj z passatą pomidorową. Możesz albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.

Duszony indyk w pomidorach

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  2. W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
  3. Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Hiszpańska tortilla

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm kostkę i gotujemy w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
  2. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  4. Wlewamy 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażamy całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
  6. Wlewamy na patelnię roztrzepane jajka, mieszamy, posypujemy serem i podsmażamy przez kilka kolejnych minut. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Tortille podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krem z pomidorów z tostami caprese

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Wlać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem przez około 25 – 30 minut. Zmiksować razem ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
  3. Kromkę chleba tostowego posmarować masłem i posmarowaną stroną położyć na lekko rozgrzanej patelni.
  4. Na tost położyć cienko pokrojone plastry mozzarelli i kilka listków bazylii, przykryć druga kromką (posmarowaną masłem do góry). Po około 3 minutach przewrócić na druga stronę i podgrzewać przez kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści.
  5. Tost przekroić na pół i ułożyć na środku talerza, dookoła wylać krem i udekorować oliwą i posiekaną bazylią.

Letnia sałatka z wędzonego łososia z jabłkiem i selerem naciowym

  1. 3 łyżki musztardy połączyć z sokiem z 1 cytryny, 3 łyżkami oliwy i garścią posiekanego kopru.
  2. Jabłka i szalotki pokroić w zapałki, dodać pokrojony w cienkie paseczki seler naciowy.
  3. Całość wymieszać z dressingiem i wyłożyć na spód talerza.
  4. Na to wyłożyć kilka plastrów łososia wędzonego i udekorować świeżym koprem.

Ceviche z dorsza z mango

  1. Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.
  2. Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.
  3. Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.
  4. Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.
  5. Marynować w lodówce około 10 minut.
  6. Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z vinegretem z chilli i tymiankiem

Na początku patyczki do szaszłyków umieszczamy w miseczce z wodą- dzięki temu unikniemy ich przypalenia podczas grillowania.

Mięso kroimy na równej wielkości, niezbyt duże kawałki. Oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę, sól i pieprz połączyć. Tak powstałą marynatę dodajemy do mięsa, mieszamy dokładnie i odkładamy w misce przykrytej folia spożywcza do lodówki na godzinę. W międzyczasie obieramy i kroimy na kawałki ananasa ( dobrze by kawałki były zbliżonej wielkości do wielkości mięsa). Przygotowujemy vinegret: chilli pozbawiamy pestek i siekamy bardzo drobno. Mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny, oliwę. Następnie dodajemy posiekane chili, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem.

Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki na przemian z kawałkami ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy szaszłyki z vinegretem.

3 salsy meksykańskie do chipsów: Guacamole, Pico de Gallo, Salsa z mango

1. Kolendrę umyć i drobno posiekać, wycisnąć sok z 3 limonek, szalotki pokroić w drobną kostkę.
2. Sok z limonek i szalotki podzielić po równo do 3 miseczek.
3. Kolendrę posiekać i dodać po jednej łyżce do każdej miski.
4. Pomidory pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane chilli i dodać do piwerwszej miski, dobrze wymieszać.
5. Do drugiej miski dodać obrane avokado i rozgnieść widelcem na drobne pure, wymieszać i solą, pieprzem i posiekanym chilli wedle upodobania.
6. Do trzeciej miski dodać posiekane w drobną kostkę mango, doprawić solą i pieprzem. Podawać z nachosami!

Skrzydełka BBQ

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

Mieszamy sos sojowy z sosem słodko-kwaśnym, miód, olejem sezamowym, chili i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gęsta, kleista masa.

Skrzydełka lekko nacinamy przy stawach, aby je całkowicie rozprostować na długie patyki.

Skrzydełka nacieramy dokładnie sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ponownie nacieramy, obracamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 5 minut. Skrzydełka po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Palce lizać!

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka. Wiórki prażymy na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Deser układamy warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzimy około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypujemy kokosem i dekorujemy kilkoma listkami mięty.

Fondant au chocolat

Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy sól i odstawiamy. Jajka oraz żółtka mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodajemy mąkę i mieszamy. Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylewamy do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podajemy z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Jajka gotujemy na twardo. Gdy nieco przestygną obieramy je ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybieramy żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieszczamy w kubku blendera- całość miksujemy na gładki, puszysty mus.

Pesto z rukoli

Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy,parmezan, oliwę i czosnek ucieramy w moździerzu na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Faszerowanie

W każdej połówce jajka umieszczamy łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Pieczona szynka w syropie klonowym

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
2. Szynkę natnij delikatnie w kratkę, natrzyj oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki, ułóż wokół ziemniakówskropione olwią i doprawione solą oraz pieprzem. Zawiń całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
3. W tym czasie wymieszaj chrzan z jabłkami. Dopraw sos solą oraz pieprzem do smaku. To bardzo proste!
4. Po upływie 1 godziny zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C stopni i zapiekaj przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
5. Po upieczeniu zawiń szynkę w folię i odstaw na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
6. Następnie szynkę pokrój na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawaj szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
7. Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.