facebook - skrypt piksela

Razowe ciasto dyniowe z Chia

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Obrać dynię i zetrzeć na drobnej tarce.

Krok 3

Utrzeć jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać rozpuszczone masło i ponownie utrzeć. Następnie dodać pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszać.

Krok 4

Przelać masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstawić formę do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 5

Upieczone ciasto od razu wyjąć z formy i odstawić do ostudzenia.

Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetyczne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!

Zapiekany kalafior z beszamelem

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 2

Obrać kalafiora z liści, umyć, osuszyć, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i włożyć do piekarnika na 20 minut.

Krok 3

W tym czasie do rondla wrzucić masło, gdy się rozpuści wsypać mąkę i wymieszać drewnianą szpatułką, aby powstała kleista kula. Następnie ustawić na średni płomień i wlewać stopniowo mleko, aby rozpuściła się mąka z masłem. Można użyć do tego rózgi do ubijania piany. Dzięki temu znikną grudki.

Krok 4

Beszamel należy doprowadzić do lekkie bulgotania cały czas mieszając. Gdy pojawią się pierwsze bąble zdjąć rondel z ognia. Doprawić sos gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Krok 5

W mikserze zmiksować wszystkie pestki i orzechy, aby powstała chrupiąca posypka.

Krok 6

Wyjąć kalafiora z piekarnika, posmarować obficie beszamelem i posypać chrupiącą posypką orzechową. Zwiększyć temperaturę do 200°C i zapiekać kalafiora przez 15-20 minut.

Krok 7

Kalafiora można podawać zarówno na ciepło zaraz po upieczeniu albo na zimno na kolację.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje duże lepiej.
  • Nadmiar beszamelu możesz przechowywać kilka dni w lodówce lub zamrozić
  • Do przygotowania idealnego beszamelu używaj zimnego mleka prosto z lodówki

Makaron jajeczny z klopsikami

Krok 1

Posiekaną cebulę wraz z czosnkiem wrzucić na patelnie wraz z 3 łyżkami oliwy. W ten sposób ani czosnek ani cebula Ci się nie spali a wydobędzie się z nich maksymalnie dużo smaku i aromatu.

Krok 2

Zagotować wrzątek i ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu al’dente, czyli na półtwardo.

Krok 3

Na patelnię przełożyć mięso za pomocą łyżki tworząc mini klopsiki i podsmażać przez kilka minut, aż będzie chrupiące i złociste.

Krok 4

Dodać posiekane w paski suszone pomidory oraz dokładnie umyty i osuszony szpinak. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 5

Wlać ½ szklanki wody i duś całość, aż woda wyparuje. Wlać śmietanę, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

Krok 6

Przełożyć od razu na patelnię ugotowany makaron.

Warto wiedzieć

  • Użyj świeżo startej gałki muszkatołowej. Taka lepiej smakuje.
  • Do sosu możesz dodać 2 łyżki wody z gotowania makaronu. To ona naturalnie zagęści Twój sos.

Rozgrzewający krem z dyni

Krok 1

Na maśle podsmażyć pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmażyć wszystko razem.

Krok 2

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić miąższ w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smażyć całość przez kilka minut, po czym zalać dynię bulionem i dusić do miękkości przez jakieś 30 minut.

Krok 3

Ostudzoną i miękką dynię zmiksować na gładko blenderem. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotować.

Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.

Wskazówka

Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.

Krok 2

Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.

Krok 4

Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.

Krok 5

Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.

Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem

Krok 1

Polędwiczki wieprzowe pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskać dłońmi, nie używać tłuczka do mięsa. Następnie posolić i posypać niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.

Krok 2

Na patelni rozgrzać masło klarowane z oliwą. Ułożyć polędwiczki i smażyć po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejszyć ogień, wlać wino.

Krok 3

Polędwiczki dusić na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas poruszać patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.

Krok 4

Następnie gotowe danie odstawić z ognia, wlać słodką śmietankę, doprawić dużą ilością pieprzu i wsypać natkę pietruszki. Wymieszać, przykryć i odstawić na kilka minut. Tak przygotowane polędwiczki podawać z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.

Arancini

Krok 1

Ryż na risotto ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Ugotowany ryż wymieszać z kawałeczkami mozzarelli, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtoczyć je w bułce tartej. Odstawić na 30 minut.

Krok 3

Wlać 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzać na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejszyć ogień i smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełożyć je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Kuleczki arancini podawać z passatą pomidorową. Można albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.

Duszony indyk w pomidorach

Krok 1

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę.

Krok 2

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.

Krok 3

W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.

Krok 4

Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano.

Krok 5

Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Hiszpańska tortilla

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.

Krok 2

Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 4

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.

Krok 6

Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Krok 7

Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ceviche z dorsza z mango

Krok 1

Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.

Krok 2

Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.

Krok 3

Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.

Krok 4

Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.

Krok 5

Marynować w lodówce około 10 minut.

Krok 6

Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.

Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym

Krok 1

Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Połączyć czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka.

Krok 2

Wiórki uprażyć na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obrać, pokroić na kawałki i zmiksować na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.

Krok 3

Deser ułożyć warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzić około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypać kokosem i udekorować kilkoma listkami mięty.

Fondant au chocolat

Krok 1

Masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać sól i odstawić.

Krok 2

Jajka oraz żółtka wymieszać trzepaczką, a następnie dodać do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodać mąkę i wymieszać.

Krok 3

Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów wysmarować masłem i oprószyć kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylać do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki.

Krok 4

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.

Warto wiedzieć

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawaj z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.

Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto

Krok 1

Jajka ugotować na twardo.

Krok 2

Gdy nieco przestygną obrać je ze skorupek i przekroić wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybrać żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieścić w kubku blendera- całość zmiksować na gładki, puszysty mus.

Krok 3

Orzechy piniowe uprażyć na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy, parmezan, oliwę i czosnek utrzeć w moździerzu na gładką pastę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4

W każdej połówce jajka umieścić łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.

Pieczona szynka w syropie klonowym

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

Szynkę naciąć delikatnie w kratkę, natrzeć oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do brytfanki, ułożyć wokół ziemniaków skropionych oliwą i doprawionych solą oraz pieprzem. Zawinąć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.

Krok 3

W tym czasie wymieszać chrzan z jabłkami. Doprawić sos solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 4

Po upływie godziny zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220°C stopni i zapiekać przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.

Krok 5

Po upieczeniu zawinąć szynkę w folię i odstawić na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.

Krok 6

Następnie szynkę pokroić na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawać szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.

Warto wiedzieć

Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn
YouTube