Brownies z masłem orzechowym
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°c. Ucieramy w mikserze masło wraz z cukrem na lekką puszystą masę. Stopniowo wbijamy jajka cały czas miksując. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy masło orzechowe, wsypujemy mąkę wraz z kakao i dokładnie całość mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożonej pergaminem o wymiarach 20cm x 25cm. Uderzamy kilka razy wypełnioną formą o blat, aby mieć pewność, że masa dokładnie wypełniła wolną przestrzeń. Pieczemy ciasto przez 20-25 minut na środkowej półce. Wyjmujemy formę do całkowitego ostudzenia. Ciasto po wyjęciu z piekarnika będzie jeszcze stosunkowo miękkie i trochę płynne. Jak ostygnie stanie się zwarte. Na Brownies na koniec ścieramy skórkę pomarańczową. Ciasto najlepiej smakuje z lodami waniliowymi lub łyżka ubitej śmietany.
Razowe ciasto dyniowe z Chia
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
- Obierz dynię i zetrzyj na drobnej tarce.
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą pianę, dodaj rozpuszczone masło i ponownie ucieraj. Następnie dodaj pestki dyni, słonecznika, nasiona Chia, mąkę, proszek do pieczenia oraz startą dynię i wymieszaj.
- Przelej masę do podłużnej formy wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Wstaw formę do piekarnika na 30-35 minut. Upieczone ciasto od razu wyjmij z formyi odstaw do ostudzenia. Ciasto stanowi idealny deser z lodami, pożywne i energetczne śniadanie lub przękoskę w ciągu dnia. Zrób więcej, a na pewno zjesz do końca!
Rozgrzewający krem z dyni
- Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek i imbir według uznania. Podsmaż razem.
- Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
- Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę chilli. Zagotuj.
- Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub prażonym słonecznikiem.
Wskazówka
Śmietanę możesz zastąpić mleczkiem kokosowym (200 ml). Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa.
Fit Burgery z indyka zawijane w sałatę
- Przygotować salsę, pokroić mango w kostkę, dodać posiekaną kolendrę i pół łyżki posiekanej młodej cebuli, wycisnąć sok z połowy limonki.
- Mięso z indyka posolić, dodać posiekany imbir, pozostały posiekany czosnek i posiekaną dymkę.
- Burgery najlepiej schłodzic w lodówce po uformowaniu i usmażyć na gorącej patelni lub grillu.
- Po przewróceniu na drugą stronę, na Burgera połozyć plaster sera i polać odrobiną sosu teriyaki.
- Jogurt wymieszać z łyżką musztardy i dwoma łyżkami ketchupu. Na liść sałaty nakładać odrobinę salsy, indyka i łyżkę sosu.
Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Filet z indyka także kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min i odcedzamy na sicie. Pieczarki obieramy, siekamy w plasterki. Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 min, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy mięso i smażymy około 5 min. Dokładamy pieczarki i smażymy je przez kolejne 3-4 min. Dodajemy ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodajemy groszek i kukurydzę, gotujemy przez kolejne 2-3 min. Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy. Patelnię czyścimy i wycieramy. Wylewamy na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylewamypołowę masy jajecznej. Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wykładamy ½ farszu ryżowego, a następnie składamy omlet i przekładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet. Omurice podajemy z dodatkiem ketchupu.
Polędwiczki w sosie maślano-winnym z czarnym pieprzem
- Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry o grubości około 1,5 cm. Mocno ponaciskaj dłońmi, ale nie używaj tłuczka do mięsa. Następnie posól i posyp niewielką ilością grubo mielonego pieprzu.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane z oliwą. Ułóż polędwiczki i smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą brązowe. Zmniejsz ogień, wlej wino.
- Polędwiczki duś na średnim ogniu przez około 15 minut, aż połowa płynu odparuje. Co jakiś czas ruszaj patelnią, aby mięso nie przywarło do dna.
- Następnie gotowe danie odstaw z ognia, wlej słodką śmietankę, dopraw dużą ilością pieprzu i wsyp natkę pietruszki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut.
- Tak przygotowane polędwiczki podawaj z ryżem i dużą porcją zielonej sałaty z sosem winegret.
Tartaletki z gorzką czekoladą, berberysem i maliną
1. Berberys podsuszamy w piekarniku lub przez noc na kaloryferze, wysypany na papier. Suchy przesypujemy do młynka, dodajemy maliny i miksujemy na kwaskowy puder.
2. Do miski przekładamy suszone owoce, orzechy i miksujemy je blenderem na gładszą masę. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego, soli, kakao i mieszamy wszystko łyżką lub blenderem.
3. Powstałą masą wykładam formy do tartaletek i wstawiam je na 10-15 minut do lodówki.
4. W niewielkim rondelku, na małym ogniu podgrzewam połamaną czekoladę z dodatkiem soku gruszkowego lub wody cały czas mieszając. Gorącą płynną czekoladę zestawiam z ognia, wyciągam z lodówki tartaletki i wypełniam je po brzegi czekoladą.
5. Na koniec posypuję pudrem bereberysowo-malinowym, wykańczam zgniecionymi w palcach malinami i dekoruję świeżym owocem. Podaję od razu albo wstawiam na kilka chwil do lodówki, żeby stężały.
Czy tak czy tak smakują cudownie, słodkie, mocno czekoladowe z intensywnie kwaśnym przełamaniem. Proste i do zakochania niemal od pierwszego wejrzenia.
Arancini
- Ryż na risotto ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany ryż wymieszaj z kawałeczkami mozzarelli, dopraw solą oraz pieprzem. Uformuj kuleczki wielkości piłki do ping ponga, obtocz je w bułce tartej. Odstaw na 30 minut.
- Wlej 1 litr oleju rzepakowego do garnka, rozgrzej na maksymalnym płomieniu, następnie zmniejsz i zacznij smażyć ok. 1 minutę. Kuleczki po usmażeniu powinny być złociste i chrupiące. Od razu przełóż je na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
- Kuleczki arancini podawaj z passatą pomidorową. Możesz albo podać ją taką jaką jest lub dusić w rondlu, aż powstanie gęsty sos.
Duszony indyk w pomidorach
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięso i cebule. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- W międzyczasie pokroić w kostkę pomidory i wrzucić do garnka. Dolać wodę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podgrzać do zagotowania.
- Gdy indyk i cebula są gotowe (po około 8 minutach) przełożyć całą zawartość do garnka z pomidorami. Dodać sól, pieprz, oregano. Następnie przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać posiekane liście bazylii i zetrzeć na tarce żółty ser. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Hiszpańska tortilla
- Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm kostkę i gotujemy w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
- Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
- Wlewamy 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażamy całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
- Wlewamy na patelnię roztrzepane jajka, mieszamy, posypujemy serem i podsmażamy przez kilka kolejnych minut. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.
Tortille podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Krem z pomidorów z tostami caprese
- Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie.
- Wlać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem przez około 25 – 30 minut. Zmiksować razem ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
- Kromkę chleba tostowego posmarować masłem i posmarowaną stroną położyć na lekko rozgrzanej patelni.
- Na tost położyć cienko pokrojone plastry mozzarelli i kilka listków bazylii, przykryć druga kromką (posmarowaną masłem do góry). Po około 3 minutach przewrócić na druga stronę i podgrzewać przez kolejne kilka minut, aż ser się rozpuści.
- Tost przekroić na pół i ułożyć na środku talerza, dookoła wylać krem i udekorować oliwą i posiekaną bazylią.
Letnia sałatka z wędzonego łososia z jabłkiem i selerem naciowym
- 3 łyżki musztardy połączyć z sokiem z 1 cytryny, 3 łyżkami oliwy i garścią posiekanego kopru.
- Jabłka i szalotki pokroić w zapałki, dodać pokrojony w cienkie paseczki seler naciowy.
- Całość wymieszać z dressingiem i wyłożyć na spód talerza.
- Na to wyłożyć kilka plastrów łososia wędzonego i udekorować świeżym koprem.
Ceviche z dorsza z mango
- Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.
- Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.
- Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.
- Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.
- Marynować w lodówce około 10 minut.
- Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.
Szaszłyki z ananasa i kurczaka z vinegretem z chilli i tymiankiem
Na początku patyczki do szaszłyków umieszczamy w miseczce z wodą- dzięki temu unikniemy ich przypalenia podczas grillowania.
Mięso kroimy na równej wielkości, niezbyt duże kawałki. Oliwę, sok z cytryny, słodką paprykę, sól i pieprz połączyć. Tak powstałą marynatę dodajemy do mięsa, mieszamy dokładnie i odkładamy w misce przykrytej folia spożywcza do lodówki na godzinę. W międzyczasie obieramy i kroimy na kawałki ananasa ( dobrze by kawałki były zbliżonej wielkości do wielkości mięsa). Przygotowujemy vinegret: chilli pozbawiamy pestek i siekamy bardzo drobno. Mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny, oliwę. Następnie dodajemy posiekane chili, tymianek oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki na przemian z kawałkami ananasa. Grillujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy szaszłyki z vinegretem.
3 salsy meksykańskie do chipsów: Guacamole, Pico de Gallo, Salsa z mango
1. Kolendrę umyć i drobno posiekać, wycisnąć sok z 3 limonek, szalotki pokroić w drobną kostkę.
2. Sok z limonek i szalotki podzielić po równo do 3 miseczek.
3. Kolendrę posiekać i dodać po jednej łyżce do każdej miski.
4. Pomidory pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekane chilli i dodać do piwerwszej miski, dobrze wymieszać.
5. Do drugiej miski dodać obrane avokado i rozgnieść widelcem na drobne pure, wymieszać i solą, pieprzem i posiekanym chilli wedle upodobania.
6. Do trzeciej miski dodać posiekane w drobną kostkę mango, doprawić solą i pieprzem. Podawać z nachosami!
Skrzydełka BBQ
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.
Mieszamy sos sojowy z sosem słodko-kwaśnym, miód, olejem sezamowym, chili i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gęsta, kleista masa.
Skrzydełka lekko nacinamy przy stawach, aby je całkowicie rozprostować na długie patyki.
Skrzydełka nacieramy dokładnie sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ponownie nacieramy, obracamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 5 minut. Skrzydełka po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Palce lizać!
Lekki krem z białej czekolady z prażonym kokosem i musem ananasowym
Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Łączymy czekoladę z mascarpone- masa powinna być jednolita i gładka. Wiórki prażymy na gorącej, suchej patelni- powinny być lekko rumiane. Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy na jednolity, gładki mus przy pomocy blendera.
Deser układamy warstwowo: ⅓ kremu następnie ⅓ musu i ponownie ⅓ kremu. Desery chłodzimy około 2 godzin. Przed podaniem wierzch deserów posypujemy kokosem i dekorujemy kilkoma listkami mięty.
Fondant au chocolat
Masło i połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodajemy sól i odstawiamy. Jajka oraz żółtka mieszamy trzepaczką, a następnie dodajemy do ciepłej (nie gorącej!) masy czekoladowo-maślanej. Dodajemy mąkę i mieszamy. Foremkę silikonową do muffinek lub foremki do sufletów smarujemy masłem i oprószamy kakao. Najlepiej przy użyciu sitka. Wylewamy do nich przygotowaną masę aby sięgała centymetr poniżej brzegu foremki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 8-10 minut. W zależności od piekarnika czas może ulec lekkiemu wydłużeniu lub skróceniu.
Warto wiedzieć
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podajemy z bitą śmietaną oraz ze świeżymi owocami lub konfiturą.
Jajka faszerowane musem z tuńczyka i awokado z rukolowym pesto
Jajka gotujemy na twardo. Gdy nieco przestygną obieramy je ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na równe części. Z każdego jajka wybieramy żółtko. Żółtka, tuńczyka oraz awokado wraz z sokiem z cytryny i odrobiną soli i pieprzu umieszczamy w kubku blendera- całość miksujemy na gładki, puszysty mus.
Pesto z rukoli
Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni (gdy się lekko zarumienią są gotowe). Rukolę, uprażone orzechy,parmezan, oliwę i czosnek ucieramy w moździerzu na gładką pastę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Faszerowanie
W każdej połówce jajka umieszczamy łyżeczkę pesto, a następnie przy pomocy szprycy z dekoracyjną końcówką mus z tuńczyka i awokado.
Pieczona szynka w syropie klonowym
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
2. Szynkę natnij delikatnie w kratkę, natrzyj oliwą z syropem klonowym lub miodem oraz dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki, ułóż wokół ziemniakówskropione olwią i doprawione solą oraz pieprzem. Zawiń całość folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 1 godzinę.
3. W tym czasie wymieszaj chrzan z jabłkami. Dopraw sos solą oraz pieprzem do smaku. To bardzo proste!
4. Po upływie 1 godziny zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 220°C stopni i zapiekaj przez 15 minut, aż wierzch szynki będzie złocisty.
5. Po upieczeniu zawiń szynkę w folię i odstaw na 10 minut. Dzięki temu będzie delikatniejsza oraz bardzo soczysta.
6. Następnie szynkę pokrój na cienkie plasterki oraz kilka o grubości 1,5 cm. Do obiadu lepiej pasują grubsze, z kolei do kanapki cieńsze. Podawaj szynkę z pieczonymi ziemniakami, sosem oraz mieszanką sałat z winegretem.
7. Pamiętaj, że następnego dnia możesz przygotować wyborną kanapkę.