Penne z aromatycznym ziołowym sosem

Krok 1

Makaron ugotować al dente.

Krok 2

W międzyczasie przygotować sos: na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodać pomidory i przesmażyć przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodać zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie wymieszać.

Krok 3

Makaron połączyć z sosem i podać posypany parmezanem.

Kabanosy w cieście

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

Krok 2

Po dwa kabanosy zawinąć w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmarować rozbełtanym jakiem, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Krok 4

W tym czasie do rondla wrzucić posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlać 2 łyżki oliwy i dusić przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pomidory pokrojone w kostkę, wsypać cukier i dusić przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 5

Upieczone zawiniątka z kabanosów podawać z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi.

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

Krok 1

Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.

Krok 2

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.

Krok 3

Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.

Krok 4

Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.

Krok 5

W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Ostrygi z tajskim dressingiem

Krok 1

Do rondelka wlać ½ szklanki wody, dodać cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir.

Krok 2

Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodać sok z limonki i sos rybny.

Krok 3

Same ostrygi należy przygotować tuż przed podaniem. Otwarte muszle ukłożyć na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypać odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec  skropić ½ łyżki dressingu.

 

Warto wiedzieć

Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W Europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem.

Perfekcyjne risotto Szefa

Krok 1

Pokroić czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smażyć w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzucić ryż i podsmażać przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie się przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, co spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.

Krok 2

Wlać 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.

Krok 3

Ustawić kuchenkę na średni płomień i stopniowo dolewać do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Czynność powtarzać przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie ugotowany al’dente

Krok 4

Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzucić dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszać całość za pomocą szpatułki, podgrzewać jeszcze przez 2 minuty. Doprawić solą oraz pieprzem, odstawić i przykryć pokrywką.

Krok 5

W tym czasie wbić jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadzić wodę do wrzenia, wlać ocet i delikatnie zakręcić wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlać jajko z miseczki i gotować przez 2 minuty. Białko powinno owinąć  żółtko w formie małej sakiewki. Czynność powtórzyć z każdym jajkiem.

Krok 6

Przełożyć risotto na płaski talerz, posypać startym parmezanem, nałożyć na górę przygotowane jajko i od razu podawać.

Placki cukiniowo-marchwiowe

Krok 1

Obraną marchew, cukinię zetrzeć na grubej tarce. Tak samo zetrzeć nieobrane ziemniaki. Wymieszać, dodać mąkę, doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

Krok 2

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, zacząć smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.

Krok 3

Placki smażyć przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Placki posypać drobno posiekaną dymką oraz podawać z łyżką jogurtu greckiego.

Tiramisu Truskawkowe

Krok 1

Wymieszać w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

Krok 2

Biszkopty nasączyć kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

Krok 3

Umyć truskawki i oczyść z szypułek.

Krok 4

Tiramisu można przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Aby przygotować dużą porcję, należy użyć do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

Krok 5

Zacząć od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełożyć kremem twarogowym i truskawkami. Ułożyć 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posypać startą gorzką czekoladą, włożyć do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze. Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Indonezyjski Kurczak

Krok 1

Kurczaka zamarynować w maślance, doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski, szczelnie zamknąć folią i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

Krok 2

Wymieszać mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawić solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodać pokruszony tymianek i wlać szklankę wody. Wymieszać, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Krok 3

Do dużego garnka wlać 2 l oleju i rozgrzewać przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszyć płomień na średni.

Krok 4

Odcedzić kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągać kurczaka, poczekać, aż nadmiar ciasta spłynie i smażyć przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładać więcej niż 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększać i zmniejszać temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak się nie spalił.

Krok 5

We wrzącej wodzie gotować kukurydzę przez 3 minuty.

Krok 6

Smażyć kurczaka partiami i odsączać nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe można je zawinąć w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.

Krok 7

Kurczaka podawać z kukurydzą oraz ulubionym sosem.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn