Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

  1. Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
  2. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
  3. Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
  4. Opiekać na suchej i lekko rozrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
  5. W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Tosty dla dzieci

1.    Na jedną kromkę pieczywa tostowego poukładaj kawałki porozrywanej mozzarelli, po 2 liście bazylii, następnie mocno przyciśnij drugą kromką. W ten sposób przygotujesz 4 takie kanapki.
2.    Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i rozbełtaj. Na talerz wsyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
3.    Każdą kanapkę zanurz w mleku z każdej strony, lekko przyciśnij, aby nasiąknęła. Następnie obtocz w mącę z obu stron. To samo zrób z pozostałymi trzema kanapkami.
4.    Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy extra virgin Piotr i Paweł i smaż po dwie kanapki naraz z każdej strony przez ok. 2 minut, aż będzie z wierzchu złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5.    Chrupiące tosty z ciągnącą się mozzarellą podawaj od razu. Zamiast ketchupu proponuję passatę pomidorową.

 

Warto wiedzieć

Do takich tostów możesz dodać również grillowanego bakłażana lub cukinię oraz pieczonego kurczaka.

Sernik à la crème brûlée

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Jeśli masz czas i ochotę, możesz wcześniej przesiać mąkę, aby nie było grudek. Szczerze mówiąc, zazwyczaj pomijam ten zabieg, podobnie jak obciążanie ciasta kruchego grochem podczas pieczenia. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby przez tę odrobinę lenistwa ciasto nie wyszło.

Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami zacznij rozcierać masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i wlej mleko, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Uformuj kulę lub prostokąt, zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 15 min.

Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem, jajkami i dodaj nasiona wanilii (opcjonalnie).

Kruche ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów i przełóż do okrągłej formy o średnicy 25 – 30 cm i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Po upieczeniu spodu, gdy ciasto się lekko zarumieni, przelej masę na sernik, obniż temperaturę do 170°C  i piecz przez 1 godzinę.

Upieczony sernik odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. 4 godziny.

Przed podaniem posyp sernik cukrem trzcinowym i, za pomocą palnika, zrób chrupiącą skorupkę niczym crème brûlée. Możesz również nagrzać piekarnik do temperatury 230°C i włączyć tryb grill. Zapiekaj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje. Sernik podawaj z jagodami lub innymi owocami.

Deser Lodowy – Baked Alasca

1. Ubij za pomocą miksera białka na puszystą pianę i zacznij stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, aż powstanie sztywna, świecącą masa.

2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą złociste i aromatyczne. Zajmie to ok. 2 minut.

3. Wyjmij lody z opakowania, przyklej do nich spód w biszkoptów, posmaruj wierzch konfiturą malinową. Następnie pokryj cały wierzch lodów ubitą bezą. Następnie opal wierzch palnikiem lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grilla na 5 minut, aż wierzch delikatnie się zrumieni.

4. Deser posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj. Jest przepyszny.

Placki cukiniowo-marchwiowe

  1. Obraną marchew, cukinię zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj nieobrane ziemniaki. Wymieszaj, dodaj mąkę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, zacznij smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
  3. Placki smaż przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Placki posyp drobno posiekaną dymką oraz podawaj z łyżką jogurtu greckiego.

Tiramisu Truskawkowe

1. Wymieszaj w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

2. Biszkopty nasącz kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

3. Umyj truskawki i oczyść z szypułek.

4. Tiramisu możesz przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Jeśli chcesz przygotować dużą porcję, użyj do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

5. Zacznij od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełóż kremem twarogowym i truskawkami. Utwórz 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posyp startą gorzką czekoladą, włóż do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

 

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze.

Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Indonezyjski Kurczak

1. Kurczaka zamarynuj w maślance, dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski, szczelnie zamknij folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
2. Wymieszaj mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodaj pokruszony tymianek i wlej szklankę wody. Wymieszaj, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
3. Do dużego garnka wlej 2 l oleju i rozgrzewaj przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejsz płomień na średni.
4. Odcedź kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągaj kurczaka, poczekaj, az nadmiar ciasta spłynie i smaż przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładaj wiecęj niz 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyc temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększaj i zmniejszaj temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak sie nie spalił.
5. We wrzącej wodzie gotuj kukurydzę przez 3 minuty.
6. Smaż kurczaka partiami i odsączaj nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe możesz je zawinąc w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
7. Kurczaka podawaj z kukurydza oraz ulubionym sosem.