Penne z aromatycznym ziołowym sosem

Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos: na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i przesmażamy przez chwilę, aż nieco się rozpadną. Na koniec dodajemy zioła, sól, pieprz i ostrą paprykę – sos dokładnie mieszamy. Makaron łączymy z sosem i podajemy posypany parmezanem.

Ostrygi z tajskim dressingiem

Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier, oczyszczoną z pestek i posiekaną w cienkie paseczki papryczkę chili oraz obrany, podobnie posiekany imbir. Po doprowadzeniu mikstury do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Kiedy płyn ostygnie, uważając na pestki dodajemy sok z limonki i sos rybny.
Same ostrygi przygotowujemy tuż przed podaniem. Otwarte muszle układamy na talerzu lub półmisku wypełnionym pokruszonym lodem. Każdą z nich posypujemy odrobiną bardzo drobno posiekanej czerwonej cebulki, 2-3 świeżymi liśćmi kolendry, a na sam koniec  skrapiamy ½ łyżki naszego dressingu.

 

Warto wiedzieć

Raczyli się nimi najpotężniejsi cesarzowie starożytnego Rzymu, opisywali je wielcy pisarze, a według legendy Casanova, dla podtrzymania sił witalnych zaczynał każdy dzień od zjedzenia aż 50. sztuk! Ostrygi mają delikatny, morski, słonawy smak z subtelnym, słodkawym zakończeniem. Dziś są nie tylko afrodyzjakiem, zyskały też sławę ekskluzywnego przysmaku. W europie podaje się je najczęściej w klasycznym zestawieniu – z cytryną i szampanem. Dziś proponuję wyprawę na inny kontynent, po nieco bardziej egzotyczne dodatki.

Perfekcyjne risotto Szefa

1. Pokrój czosnek na cienkie plasterki, a cebule na bardzo drobną kostkę i smaż w rondlu o grubym dnie przez 2-3 minuty. Następnie wrzuć ryż i podsmażaj przez kolejne 2 minuty, cały czas mieszając, aż stanie sie przezroczysty. Dzięki temu wytrąci się skrobia, która spowoduje, że risotto będzie kremowe, a ryż odpowiednio ugotowany.

2. Wlej 2 szklanki wody, wciąż mieszając, aż do momentu, gdy jej nadmiar odparuje.

3. Ustaw kuchenke na średni płomień i stopniowo dolewaj do ryżu wody, przez cały czas delikatnie mieszajac drewnianą łyżką lub szpatułką. Czyność powtarzaj przez ok. 15 minut, dopóki ryż nie będzie al’dente

4. Gdy ryż będzie już prawie al’dente, wrzuć dokładnie umyte, pokrojone na 1–centymetrowe odcinki szparagi, zielony groszek, posiekaną pietruszkę, starty parmezan oraz masło. Wymieszaj całość za pomocą szpatułki, podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Dopraw solą oraz pieprzem, odstaw i przykryj pokrywką.

5. W tym czasie wbij jajka do małych miseczek, w rondelku doprowadź wodę do wrzenia, wlej ocet i delikatnie zakręć wodę łyżką, aby powstał wir. Od razu wlej jajko z miseczki i gotuj przez 2 minuty. Białko powinno owinąc  żółtko w forme małej sakiewki. Czynność powtórz z każdym jajkiem.

6. Przełż risotto na płaski talerz, posyp startym parmezanem, nałóż na góre jajko w koszulce i od razu podawaj.

Kabanosy w cieście

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
  2. Po dwa kabanosy zawiń w ciasto francuskie wraz z plasterkiem sera camembert oraz tymiankiem. Zawinięte paluchy posmaruj rozbełtanym jakiem, dopraw solą oraz pieprzem
  3. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 20 minut, aż ciasto się zrumieni.
  4. W tym czasie do rondla wrzuć posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka, wlej 2 łyżki oliwy i duś przez kilka minut, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę, wsyp cukier i duś przez 15 minut na wolnym ogniu. Powinna powstać gęsta, kleista marmolada. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Upieczone zawiniątka z kabanosów podawaj z marmoladą oraz ogórkami konserwowymi. Pycha!

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

  1. Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
  2. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
  3. Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
  4. Opiekać na suchej i lekko rozrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
  5. W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Tosty dla dzieci

1.    Na jedną kromkę pieczywa tostowego poukładaj kawałki porozrywanej mozzarelli, po 2 liście bazylii, następnie mocno przyciśnij drugą kromką. W ten sposób przygotujesz 4 takie kanapki.
2.    Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i rozbełtaj. Na talerz wsyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
3.    Każdą kanapkę zanurz w mleku z każdej strony, lekko przyciśnij, aby nasiąknęła. Następnie obtocz w mącę z obu stron. To samo zrób z pozostałymi trzema kanapkami.
4.    Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy extra virgin Piotr i Paweł i smaż po dwie kanapki naraz z każdej strony przez ok. 2 minut, aż będzie z wierzchu złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5.    Chrupiące tosty z ciągnącą się mozzarellą podawaj od razu. Zamiast ketchupu proponuję passatę pomidorową.

 

Warto wiedzieć

Do takich tostów możesz dodać również grillowanego bakłażana lub cukinię oraz pieczonego kurczaka.

Sernik à la crème brûlée

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

Jeśli masz czas i ochotę, możesz wcześniej przesiać mąkę, aby nie było grudek. Szczerze mówiąc, zazwyczaj pomijam ten zabieg, podobnie jak obciążanie ciasta kruchego grochem podczas pieczenia. Nigdy nie zdarzyło mi się, aby przez tę odrobinę lenistwa ciasto nie wyszło.

Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki miękkiego masła. Palcami zacznij rozcierać masło z mąką, aż powstanie kruszonka. Następnie wbij jajko i wlej mleko, a później zacznij wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Uformuj kulę lub prostokąt, zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 15 min.

Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem, jajkami i dodaj nasiona wanilii (opcjonalnie).

Kruche ciasto rozwałkuj na kilka milimetrów i przełóż do okrągłej formy o średnicy 25 – 30 cm i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Po upieczeniu spodu, gdy ciasto się lekko zarumieni, przelej masę na sernik, obniż temperaturę do 170°C  i piecz przez 1 godzinę.

Upieczony sernik odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. 4 godziny.

Przed podaniem posyp sernik cukrem trzcinowym i, za pomocą palnika, zrób chrupiącą skorupkę niczym crème brûlée. Możesz również nagrzać piekarnik do temperatury 230°C i włączyć tryb grill. Zapiekaj kilka minut, aż cukier się skarmelizuje. Sernik podawaj z jagodami lub innymi owocami.

Deser Lodowy – Baked Alasca

1. Ubij za pomocą miksera białka na puszystą pianę i zacznij stopniowo wsypywać cukier cały czas miksując, aż powstanie sztywna, świecącą masa.

2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą złociste i aromatyczne. Zajmie to ok. 2 minut.

3. Wyjmij lody z opakowania, przyklej do nich spód w biszkoptów, posmaruj wierzch konfiturą malinową. Następnie pokryj cały wierzch lodów ubitą bezą. Następnie opal wierzch palnikiem lub włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C z opcją grilla na 5 minut, aż wierzch delikatnie się zrumieni.

4. Deser posyp wiórkami kokosowymi i od razu podawaj. Jest przepyszny.

Placki cukiniowo-marchwiowe

  1. Obraną marchew, cukinię zetrzyj na grubej tarce. Tak samo zetrzyj nieobrane ziemniaki. Wymieszaj, dodaj mąkę, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
  2. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, zacznij smażyć placki o średnicy 8 cm. Powinny zmieścić się po 3 na patelni.
  3. Placki smaż przez około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Usmażone placki przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Placki posyp drobno posiekaną dymką oraz podawaj z łyżką jogurtu greckiego.

Tiramisu Truskawkowe

1. Wymieszaj w misce twaróg sernikowy z mlekiem oraz cukrem pudrem na jednolitą masę pozbawioną grudek.

2. Biszkopty nasącz kawą rozpuszczalną wymieszaną z wodą.

3. Umyj truskawki i oczyść z szypułek.

4. Tiramisu możesz przygotować podzielone na porcje w przezroczystych miseczkach lub kieliszkach do martini. Jeśli chcesz przygotować dużą porcję, użyj do tego prostokątnego lub kwadratowego naczynia.

5. Zacznij od wyłożenia dna naczynia warstwą namoczonych biszkoptów, później przełóż kremem twarogowym i truskawkami. Utwórz 2-3 takie warstwy (uzależnione jest to od wielkości naczynia). Na koniec tiramisu posyp startą gorzką czekoladą, włóż do lodówki na min. 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło.

 

Warto wiedzieć

Nie musisz używać specjalnych biszkoptów do tiramisu, które są o wiele droższe, a niekoniecznie lepsze.

Zamiast truskawek możesz użyć mango, malin, porzeczek…podążaj za sezonowością.

Indonezyjski Kurczak

1. Kurczaka zamarynuj w maślance, dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski, szczelnie zamknij folią i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
2. Wymieszaj mąkę ze słodką papryką, 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem oraz dodaj pokruszony tymianek i wlej szklankę wody. Wymieszaj, aby uzyskać konsystencje trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
3. Do dużego garnka wlej 2 l oleju i rozgrzewaj przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejsz płomień na średni.
4. Odcedź kurczaka z maślanki i przełóż do ciasta. Szczypcami wyciągaj kurczaka, poczekaj, az nadmiar ciasta spłynie i smaż przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając. Nie wkładaj wiecęj niz 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyc temperatury oleju. Podczas smażenia zwiększaj i zmniejszaj temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz by kurczak sie nie spalił.
5. We wrzącej wodzie gotuj kukurydzę przez 3 minuty.
6. Smaż kurczaka partiami i odsączaj nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe możesz je zawinąc w folie aluminiową lub podgrzać w piekarniku.
7. Kurczaka podawaj z kukurydza oraz ulubionym sosem.