Pieczony camembert
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
Krok 2
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.
Krok 4
Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.
Odświeżająca sałatka makaronowa
Krok 1
Nastawić duży garnek z wodą do zagotowania. Po zagotowaniu osolić i wrzucić makaron. Gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Krok 2
Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
Krok 3
Do wysokiego naczynia wlać oliwę, ocet i pokruszyć ser feta. Dodać łyżkę musztardy, miodu oraz miętę. Całość dokładnie zmiksować ręcznym blenderem.
Krok 4
Ogórka dokładnie umyć, pozbyć się gniazd nasiennych (gniazda puszczają bardzo dużo wody i mogą rozwadniać sałatkę) i pokroić w małą kostkę.
Krok 5
Makaron wymieszać z dressingiem, posiekanym koprem, ogórkiem oraz kilkoma dodatkowymi łyżkami oliwy.
Przekąska do piwa
Krok 1
W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.
Krok 3
Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.
Lekka carbonara z wędzoną makrelą
Krok 1
Cukinię posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać posiekane mięso z makreli i delikatnie podsmażyć.
Krok 2
Masę wystudzić i dodać do roztrzepanych jajek. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, odcedzić i dodać do masy jajecznej.
Krok 4
Energicznie wymieszać, jajka zetną się pod wpływem temperatury makaronu.
Krok 5
Obficie doprawić świeżym pieprzem.
Czekoladowy suflet z wiśniami
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.
Krok 3
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 4
W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.
Krok 5
Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.
Krok 6
Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.
Krok 7
Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać od razu.
Jajko poszetowe
Krok 1
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.
Krok 2
W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.
Krok 3
Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.
Krok 4
Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.
Krok 5
Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.
Pancakes
Krok 1
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Roztrzepać jajka.
Krok 2
Połączyć mleko z masłem, dosypać mieszankę sypkich składników. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3
Smażyć ciasto na suchej nieprzywierającej patelni z obu stron, tak długo aż będą rumiane.
Krok 4
Tak przygotowane pancakes polać syropem klonowym lub czekoladą.
Warto wiedzieć
Pancakes można podawać je na wiele różnych sposobów: z czekoladą, bitą śmietaną, owocami, herbatnikami, serkiem homogenizowanym lub jak podaje amerykańska tradycja, z syropem klonowym.