Makaron z kiełkami słonecznika, pesto i miętą

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (aldente).

2. Orzechy (różne) rozgniatamy lub szatkujemy. Czosnek obieramy i szatkujemy na drobno z dodatkiem czarnej soli.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, prażymy na nim rozmaryn, aż stanie się chrupiący. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy ostrożnie sos sojowy. Wstawiamy znowu na ogień i prażymy na tej mieszance poszatkowane orzechy.

4. Ugotowanego brokuła z poprzedniego dnia rozgniatamy porządnie widelcem lub szatkujemy drobniutko nożem. Mieszamy z prażonymi orzechami, tahini, czosnkiem podlewając oliwą.

5. Pesto doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i płatkami drożdżowymi.

6. Gotowe mieszamy z ugotowanym makaronem, kiełkami rzepy, miętą i serwujemy na ciepło.

Warto do pesto dodać poszatkowane końcówki świeżych ziół – może to być mięta, natka pietruszki, kolendra zielona czy lubczyk – podkręca to jeszcze smak pesto.

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw kroję w cienkie, długie paski, które następnie przekrawam tak, by uzyskać grubość makaronu pappadelle.

W garnku na oleju podsmażam drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Wrzucam pokrojone w kosteczkę dymki. Smażę do zarumienienia się.

Dodaję szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażę. Całość podlewam sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Gdy całość się podsmaży wrzucam ugotowany makaron ryżowy, mieszam i smażę jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Na końcu dodaję posiekaną mięte i kolendrę, mieszam. Gotowe danie przekładam na talerze i skrapiam je obficie olejem sezamowym.

Makaron Mac and cheese

Piekarnik rozgr zewamy do 200 °C. Makaron gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzamy go na sitku i przelewamy zimną wodą. W garnku umieszczamy masło i podgr zewamy do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dor zucamy odważoną mąkę i ciągle mieszamy trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolewamy mleko i ciągle mieszamy do czasu aż sos zacznie gęstnieć. Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucamy mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wier zchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszamy ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie. Następnie garnek z sosem zestawiamy z gazu i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo star tą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron łączymy z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Tak przygotowaną mieszaninę przekładamy do formy do zapiekania. Wierzch jej posypujemy tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut aż wier zch zapiekanki porządnie się zrumieni.

Pstrąg pieczony z warzywami

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, czekamy aż się zeszklą.

Dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażymy na małym ogniu 5 minut.

Dodajemy umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószamy wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażymy 3-4 minuty.

Warzywa przekładamy do większego naczynia żaroodpornego.

Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a na ich skórze robimy z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.

Ryby skrapiamy połówką cytryny, oprószamy solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.

Pstrągi umieszczamy w warzywach w naczyniu żaroodpornym, posypujemy oliwkami.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i pieczemy ryby 25 minut (grzanie góra-dół).

Przekąska do piwa

  1. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy to przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksuj na gładką masę dodając stopniową ciepłej wody. Dodaj patę tahini, sok z cytryny oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  2. Zawiń w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrób ze wszystkimi plasterkami boczku. Posyp całość tymiankiem. Na patelnię wlej 2 łyżki oliwy, rozgrzej i obsmaż zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skrop miodem.
  3. Wyłóż humus do miski tworząc w środku małą zagłębienie, skrop całość oliwą, ułóż zawiniątka z boczku. Podawaj z nachosami.

Tacos z wieprzowiną i salsą jabłkową

  1. Cebulę posiekać w piórka, zalać 4 łyżkami octu, posypać łyżeczką cukru i szczyptą soli. Odstawić na około 30 minut. Po ugotowaniu makaron odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą w celu zatrzymania procesu gotowania.
  2. Schab pokroić w bardzo cienkie plasterki, doprawić papryką, kminem i solą. Usmażyć na silnie rozgrzanej patelni.
  3. Po usmażeniu pokroić w podłużne paski.
  4. Jabłka obrać , pokroić w słupki i polać sokiem z limonki. Dodać drobno posiekaną kolendrę i szczyptę soli.
  5. Z tortilli powycinać małe krążki, podgrzać na średnio rozgrzanej patelni. (skrawki tortilli można skropić oliwą i upiec w piecu, powstaną domowe czipsy).
  6. Małe placuszki ułożyć obok siebie na talerzu i nakładać kolejno: paseczki awokado, pokrojone mięso, salsę jabłkową i marynowana cebulkę.

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

  1. Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
  2. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
  3. Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
  4. Opiekać na suchej i lekko rozrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
  5. W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

  1. Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
  2. Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
  3. Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
  4. Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
  5. Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
  6. Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem!

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

  1. Wymieszaj mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie Pan Cake’s powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Pamiętaj, aby nie było grudek.
  2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
  3. Patelnię teflonową natrzyj oliwą i zacznij smażyć naleśniki, po 3 za jednym razem. Naleśniki podczas smażenia powinno lekko urosnąć. Naleśniki smaż z każdej strony ok. 2 minuty.
  4. Usmażone naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Naleśniki smaż, aż skończy się całe ciasto.
  6. Naleśniki podawaj polane syropem klonowym, z owocami i posypanem prażonym kokosem. Pycha!

Tosty dla dzieci

1.    Na jedną kromkę pieczywa tostowego poukładaj kawałki porozrywanej mozzarelli, po 2 liście bazylii, następnie mocno przyciśnij drugą kromką. W ten sposób przygotujesz 4 takie kanapki.
2.    Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i rozbełtaj. Na talerz wsyp mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
3.    Każdą kanapkę zanurz w mleku z każdej strony, lekko przyciśnij, aby nasiąknęła. Następnie obtocz w mącę z obu stron. To samo zrób z pozostałymi trzema kanapkami.
4.    Na patelnię wlej 4 łyżki oliwy extra virgin Piotr i Paweł i smaż po dwie kanapki naraz z każdej strony przez ok. 2 minut, aż będzie z wierzchu złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
5.    Chrupiące tosty z ciągnącą się mozzarellą podawaj od razu. Zamiast ketchupu proponuję passatę pomidorową.

 

Warto wiedzieć

Do takich tostów możesz dodać również grillowanego bakłażana lub cukinię oraz pieczonego kurczaka.

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Filet z indyka także kroimy w kostkę. Groszek zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min i odcedzamy na sicie. Pieczarki obieramy, siekamy w plasterki. Jajka roztrzepujemy trzepaczką ze szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez około 3 min, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy mięso i smażymy około 5 min. Dokładamy pieczarki i smażymy je przez kolejne 3-4 min. Dodajemy ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodajemy groszek i kukurydzę, gotujemy przez kolejne 2-3 min. Całość przekładamy do miseczki i przykrywamy. Patelnię czyścimy i wycieramy. Wylewamy na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylewamypołowę masy jajecznej. Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wykładamy ½ farszu ryżowego, a następnie składamy omlet i przekładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet. Omurice podajemy z dodatkiem ketchupu.

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód). Gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Musimy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

W międzyczasie przygotowujemy owoce.Myjemy borówki amerykańskie, banana obieramy i kroimy w plasterki. Owsiankę przekładamy do salaterki, na wierzchu układamy owoce. Smacznego!

Stek z łososia na potrawce z chorizo

Łososia naciąć od storny skóry w paski, doprawić solą i pieprzem po obu stronach. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę chorizo, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Dusic przez około 10 minut. Pod koniec dodać posiekane orzechy i podgrzewać przez kolejne 5 minut. Łososia usmażyć od strony skóry przez około 10 minut, patelnię zdjąć z ognia, łososia przełożyć na druga stronę i pozwolić aby doszedł przez około 2-3 minuty.

Karkówka w sosie piwno-cebulowym

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na około pół godziny.
  2. Cebulę kroimy w piórka
  3. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażamy na łyżce masła, aż się zarumienią.
  4. Dodajemy łyżkę masła, podlewamy piwem i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.
  5. Doprawiamy do smaku i podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Frytki jaglane

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według podstawowego przepisu.
  2. Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Całość przekładamy do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przyciskamy masę do dna. Całość pozostawiamy na 1-2 h.
  4. Za pomocą papieru do pieczenia przekładamy stężałą masę na deskę do krojenia. Kroimy na niewielkie kawałki wielkości frytek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewracamy frytki na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 min.

Hiszpańska tortilla

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm kostkę i gotujemy w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
  2. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C.
  4. Wlewamy 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucamy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażamy całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wrzucamy na patelnię, mieszamy z warzywami i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
  6. Wlewamy na patelnię roztrzepane jajka, mieszamy, posypujemy serem i podsmażamy przez kilka kolejnych minut. Następnie wkładamy patelnię do piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Tortille podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Koktajl owocowy z maślanką

  1. Zmiksuj banany z wyborem owoców leśnych, kawałkami brzoskwiń, arbuzem, miętą, maślanką na gęsty koktajl.
  2. Przelej koktajl do szklanek i podawaj posypany chipsami bananowymi lub pokrojonymi figami.

Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Wegetariański smażony ryż z jajkiem po azjatycku

  1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ryż nie może być za bardzo rozgotowany, musi być sypki!
  2. W woku lub na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy posiekane cebule (odcięte od dymki) oraz czosnek i podsmażamy przez chwilę, aż się zeszkli.
  3. Dodajemy sos sojowy, posiekane chili, zieloną fasolkę, zielony groszek oraz fasolę Mung. Podsmażamy całość przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
  4. Wrzucamy do warzyw ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy, doprawiamy sosem słodko kwaśnym, wrzucamy posiekaną dymkę na 2-3 cm słupki.
  5. Na drugiej patelni smażymy 2 jajka sadzone z dwóch stron.
  6. Ryż podsmażamy przez kilka minut, cały czas delikatnie mieszając. Danie przekładamy na talerze, na każdej porcji kładziemy jajko, skrapiamy sosem słodko-kwaśnym i od razu podajemy!

Smażone banany w cieście

  1. Przygotowujemy ciasto: do miski wlewamy mleko kokosowe i roztopione masło. Dodajemy mąkę, wiórki, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i jajka.
  2. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w zimne miejsce.
  3. Banany kroimy na kawałki o długości ok. 7 cm, nabijamy na patyki od szaszłyków i zanurzamy w cieście.
  4. Banany smażymy na gorącym oleju z pestek winogron, aż do zarumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy.
  5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  6. Na talerz wykładamy banany, oprószamy cynamonem i polewamy czekoladą. Ozdabiamy świeżą miętą. Możemy serwować z lodami waniliowymi.

Kiełbasa z grilla z tzatzikami

  1. Zmiksuj suszone pomidory na gęstą pastę. Dopraw oliwą, dodaj posiekany tymianek i wymieszaj.
  2. Jogurt grecki wymieszaj ze startym na grubej tarce ogórkiem (odciśnięty z nadmiary wody), roztartym czosnkiem, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Kiełbasy natnij i z grilluj na grillu lub na patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Grillowane kiełbaski podawaj z tzatzikami oraz tapendą z suszonych pomidorów. Idealnie pasuje do tego bagietka lub inne pieczywo, na które masz ochotę.

Kasza jaglana w towarzystwie grillowanej cukinii

  1. Przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w 320 ml lekko osolonej wody (na małym ogniu) – ok. 20 min.
  2. W czasie gotowania kaszy przygotowujemy cukinie. Kroimy je w cienkie plastry i lekko osolone smażymy na patelni grillowej, skropionej łyżką oliwy. Cukinie są gotowe, gdy plastry zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami.
  3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki sosu vinegrette. Następnie dodajemy do niego sałatę, grillowaną cukinię, pokrojone w kostkę suszone pomidory i awokado, posiekaną mięte i bazylię oraz pestki dyni. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieprzymy i solimy do smaku.
  4. Całość przekładamy na talerze sałatkowe, skrapiamy olejem arganowym i posypujemy świeżym tymiankiem.

Ceviche z dorsza z mango

  1. Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.
  2. Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.
  3. Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.
  4. Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.
  5. Marynować w lodówce około 10 minut.
  6. Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.

Letnia sałatka z ziemniaków, kaparów, zielonego ogórka i rzodkiewki

1. Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, ogórka dokładnie myjemy i kroimy na plasterki razem ze skórką. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki.

2. Pieprz marynowany rozcieramy lub szatkujemy porządnie na desce do krojenia. Oliwę mieszamy z utartą skórką cytrynową, roztartym pieprzem marynowanym i sosem sojowym.

3. Do miski wkładamy pokrojone ziemniaki, rukolę, ogórka, rzodkiewki, łodygi koperku, kapary i zalewamy sosem ze skórką cytrynową.

4. Podajemy od razu jako dodatek lub samodzielne, letnie danie.

Lody z karmelem i domową kruszonką

  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę, aby powstały grudki większe i mniejsze.
  3. Przełóż kruszonkę na blachę wyłożoną pergaminem i piecz przez 15 minut, aż będą złociste. Chrupkości nabierze dopiero po wyjęciu z piekarnika!
  4. W tym czasie w rondlu powoli podgrzewaj cukier z 1 łyżką wody, aż zacznie powstawać karmel. W momencie, gdy cukier będzie już płynny wlej śmietanę, wymieszaj i zacznij przez chwilę gotować, as sos zgęstnieje. Nigdy nie próbujemy gorącego karmelu!
  5. Upieczoną kruszonkę odstaw do ostygnięcia.
  6. Banany pokrój na długie plastry niczym bagietkę.
  7. Do miseczek, filiżanek nałóż porcję lodów, polej karmelem, posyp kruszonką, dodaj owoce i ponownie polej karmelem i posyp kruszonką. Ten deser jest banalnie prosty, idealny na ciepłe dni i smakuje wybornie.

Sałatka z pomarańczą i awokado

Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Każdą połówkę kroimy na 6 plastrów, a następnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę dobrze myjemy. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy 1 łyżeczkę skórki. Owoc następnie obieramy i dzielimy na kawałki. Jeśli chcemy, możemy pozbyć się błonek. Migdały siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i mieszając prażymy je przez 2 minuty. Wkładamy do miski. Dodajemy miks sałat z rukolą, posiekaną cebulę, kawałki pomarańczy, kawałki awokado, prażone migdały, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy skórką pomarańczową i mieszamy. Na sałatkę kładziemy jajka. Serwujemy np. z pełnoziarnistymi grzankami.

Green-fit koktail

Do wysokiego pojemnika od blendera wlewamy jogurt naturalny. Awokado i banana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do jogurtu. Natkę pietruszki szatkujemy i także dodajemy do jogurtu. Dosypujemy otręby lub płatki owsiane i całość skrapiamy sokiem z cytryny i limonki. Wszystkie składniki blendujemy do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelewamy do szklanek.

Skrzydełka BBQ

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

Mieszamy sos sojowy z sosem słodko-kwaśnym, miód, olejem sezamowym, chili i rozgniecionym przez praskę czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby powstała gęsta, kleista masa.

Skrzydełka lekko nacinamy przy stawach, aby je całkowicie rozprostować na długie patyki.

Skrzydełka nacieramy dokładnie sosem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ponownie nacieramy, obracamy i pieczemy przez kolejne 10 minut. Na koniec zwiększamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 5 minut. Skrzydełka po upieczeniu posypujemy sezamem i posiekaną dymką. Palce lizać!

Grzanka z sezonowymi owocami

1. Na patelnię wykładamy masło klarowane, dodajemy przyprawę korzenną i podsmażamy na tej mieszance plastry bułki, podlewając je odrobiną syropu klonowego.

2. Zarumienione grzanki wykładamy na talerz. Smarujemy je jogurtem kokosowym i dekorujemy kawałkami świeżych owoców sezonowych.

3. Na koniec posypujemy czerwonym pieprzem, rozgniecioną w palcach maliną liofilizowaną i dekorujemy listkami bazylii lub mięty.

Pieczony camembert

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni C.

Siekmyj w drobną kostkę cebule. Wlewamy do rondla olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, miód i dusimy całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Camemberty lekko nacinamy w kratkę, wciskamy po jednym rozgniecionym czosnku, wkładamy igły rozmarynu, ścieramy skórkę cytrynową. Przekładamy ser na pergamin lub pozostawiamy w opakowaniu jeśli jest z drewienek i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.

Bagietkę kroimy pod ukosem na 1 cm grzanki, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące.

Upieczone, płynne camemberty podajemy z marmoladą cebulową i grzankami.

Zupa krem z zielonego groszku

Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy aż ziemniak zmięknie. Następnie dodajemy groszek i gotujemy całość do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki: pieczywo kroimy w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni Celcjusza na rumiany kolor. Dodajemy śmietankę.

Zawartość garnka miksujemy przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami.

Sałatka z pesto pistacjowym

1. Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw julienne strugamy na cienkie, długie paski przypominające spaghetti.

2. Kalarepę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a potem na mniejsze kawałki.

3. Awokado kroimy w większą kostkę, natomiast seler naciowy w mniejszą.

4. Na talerzach układamy liście świeżego szpinaku, a na nie wykładamy cukinię, kalarepę, awokado i seler naciowy. Całość skrapiamy olejem lnianym i posypujemy orzechami nerkowca.

Sałatkę podaję w towarzystwie pesto pistacjowego.

Pesto

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy kilka łyżek przegotowanej wody.

Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

1. Wszystkie składniki na naleśniki wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy, by połączyły się w całość.

2. Powstałą masę wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażymy okrągłe placki.

 

Migdałowy twarożek

1. Migdały zalewamy ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucamy do blendera odsączone migdały i miksujemy z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

2. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy cebulę dymkę. Mieszamy wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

3. Naleśniki smarujemy twarożkiem, zwijamy w rulon, lub składamy w trójkąty. Podajemy z sosem balsamicznym.

Pomarańczowe Smoothie

Umyj wszystkie składniki, wyciśnij sok z pomarańczy, usuń gniazda nasienne z owoców i zmiksuj całą mieszankę w blenderze, aby powstał gładki koktajl. Płatki, musli, czy granolę dodaj na samym końcu, aby uzyskać efekt chrupania. Jeśli Twój koktajl jest za gęsty zawsze możesz dolać wody, mleka lub jogurt w zależności od Twoich preferencji. Koktajle możesz również posłodzić miodem oraz dodać liczne orzechy, pestki dyni lub słonecznika. Pamiętaj, aby przygotować koktajl tak jak lubisz.

Pamiętaj, aby przygotować koktajl tak jak lubisz. Koktajl możesz przelać do słoika lub termosu i zabrać ze sobą do pracy, na uczelnię lub do szkoły. Pamiętaj, że jest to zdrowa, lekka przekąska, która doda Tobie mnóstwo energii. W mojej diecie stosuję bardzo często koktajle bo czuję się po nich dobrze i mam siłę do treningów.

Nachosy z kaszy jaglanej

1. Kaszę jaglaną gotujemy wg podstawowego przepisu.

2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Miksujemy na gładko. Dodajemy ziarna i mieszamy.

3. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkowujemy masę na cienki placek. Zdejmujemy górną część papieru do pieczenia.

4. Wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągamy blaszkę i kroimy chlebek na kawałki. Dopiekam jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chcemy uzyskać).

Sałata Cezar

1. Ugotuj jajka na twardo. Włóż jajka do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
2. Bekon podsmaż na chrupko na patelni. Nie dodawaj dodatkowego tłuszczu!
3. Usmażony bekon przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Do miski wrzuć sałatę, dodaj bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
5. Pokrój pieczywo na 1cm kostkę i podsmaż na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
6. Grzanki wrzuć od razu do sałaty.
7. Wymieszaj jogurt z musztardą i przelej do sałaty i wymieszaj. Dodaj starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Biała kiełbasa z warzywami

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Szpinak dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w półcentymetrowe plasterki. Brukselki myjemy, usuwamy zewnętrzne liście. Każdą brukselkę przekrawamy na pół. Cebulę kroimy w cienkie krążki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Kładziemy liście szpinaku, plastry ziemniaków, brukselkę i cebulę. Oprószamy solą. Kiełbasę dokładnie nacieramy pozostałą oliwą i układamy na warzywach. Wlewamy wino. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut.

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

1. Cebulę smażymy na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażamy, po czym wyjmujemy przyprawy i je wyrzucamy.

2. W misce blendujemy na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę łączymy z zawartością patelni i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.

3. Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Frytki z batatów z wędzoną papryką

1. Bataty bardzo dokładnie szorujemy (można je również obrać ze skórki) i kroimy na kawałki wielkości frytek.
2. W większej misce mieszamy resztę składników. Do masy wrzucamy kawałki batatów i dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą dłoni.
3. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.