Przekąska do piwa

Krok 1

W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.

Krok 2

Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.

Krok 3

Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.

Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym

Krok 1

Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.

Krok 2

Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.

Krok 3

Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.

Krok 4

Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć

Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!

Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą

Krok 1

Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.

Krok 2

Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.

Krok 3

Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.

Krok 4

Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.

Krok 5

W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.

Zupa bouillabaisse

Krok 1

Przygotować warzywa na wywar. Warzywa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki (cebulę w pióra, marchew, pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę, ząbki czosnku przekroić na pół).

Krok 2

Przygotować ryby i owoce morza. Łososia i dorsza obrać ze skóry i ości (jeśli mamy całą rybę – filetujemy). Mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Skóry i kości odłożyć na wywar.

Krok 3

Krewetki umyć, oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć czarną żyłkę. Pancerzyki i głowy odłożyć na wywar.

Krok 4

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek. Smażyć ok 2 – 3 min aż cebula i czosnek nabiorą lekko złotego koloru.

Krok 5

Dodać pozostałe warzywa, szafran, rozmaryn oraz głowy i pancerze krewetek. Smażyć jeszcze ok 3 minut, następnie zalać całość wodą. Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok 20 – 30 min.

Krok 5

Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 6

Gotowy wywar przecedzić przez sito, docisnąć mocno dużą łyżką żeby wydobyć maksimum esencji smaku.

Krok 7

Do przecedzonego wywaru włożyć pokrojone w kostkę mięso ryb oraz obrane krewetki, gotujemy ok 2 – 3 minuty.

Krok 8

Zupę podawać gorącą, posypaną odrobiną świeżej bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Domowa granola z jogurtem

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.

Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.

Krok 4

Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 5

Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.

Żólte curry z kurczakiem

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.

Krok 2

Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.

Krok 3

Dusić około 30 minut.

Krok 4

Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.

Krok 5

Podawać z ryżem

Czekoladowy suflet z wiśniami

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Krok 2

W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.

Krok 3

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 4

W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.

Krok 5

Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.

Krok 6

Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.

Krok 7

Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i  podać od razu.

Bułeczki z mięsem na parze

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.

Krok 2

Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.

Krok 3

W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać.  Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.

Krok 5

Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.

Krok 6

Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.

Krok 7

Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Makaron ryżowy z marchewką i sezamem

Krok 1

Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.

Krok 2

W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.

Krok 3

Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.

Krok 4

Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.

Krok 5

Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.

Krok 6

Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.

Makaron Mac and cheese

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 200 °C.

Krok 2

Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.

Krok 3

W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.

Krok 4

Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.

Krok 5

Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.

Krok 6

Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Krok 7

Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.

Pstrąg pieczony z warzywami

Krok 1

Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.

Krok 2

Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.

Krok 3

Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.

Krok 4

Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.

Krok 6

Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.

Krok 7

Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.

Krok 8

Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).

Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa

Krok 1

Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.

Krok 2

Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).

Krok 3

Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.

Krok 4

Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.

Krok 5

Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.

Krok 6

Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem

Krok 1

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.

Krok 2

Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.

Krok 3

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.

Krok 4

Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.

Krok 5

Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

Krok 3

W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.

Karkówka w sosie piwno-cebulowym

Krok 1

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na około pół godziny.

Krok 2

Cebulę pokroić w piórka. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażyć na łyżce masła, aż się zarumienią.

Krok 3

Dodać łyżkę masła, podlać piwem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.

Krok 4

Doprawić do smaku i podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Frytki jaglane

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Krok 3

Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.

Krok 4

Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.

Hiszpańska tortilla

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.

Krok 2

Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.

Krok 3

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

Krok 4

Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.

Krok 5

Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.

Krok 6

Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.

Krok 7

Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Ceviche z dorsza z mango

Krok 1

Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.

Krok 2

Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.

Krok 3

Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.

Krok 4

Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.

Krok 5

Marynować w lodówce około 10 minut.

Krok 6

Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.

Green-fit koktail

Krok 1

Do wysokiego pojemnika od blendera wlać jogurt naturalny. Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do jogurtu. Natkę pietruszki poszatkować i także dodać do jogurtu. Dosypać otręby lub płatki owsiane i całość skropić sokiem z cytryny i limonki.

Krok 2

Wszystkie składniki zblendować do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelać do szklanek.

Pieczony camembert

Krok 1

Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.

Krok 2

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.

Krok 3

Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.

Krok 4

Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.

Zupa krem z zielonego groszku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  na rumiany kolor.

Krok 3

Do groszku dodać śmietankę.

Krok 4

Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.

Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem

Krok 1

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.

Krok 2

Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.

Krok 3

Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.

Krok 4

Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.

Krok 5

Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.

Nachosy z kaszy jaglanej

Krok 1

Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.

Krok 2

Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.

Krok 4

Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).

Sałata Cezar

Krok 1

Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.

Krok 2

Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.

Krok 5

Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!

Krok 6

Grzanki wrzucić od razu do sałaty.

Krok 7

Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką

Krok 1

Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy

Krok 2

W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.

Warto wiedzieć

Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.

Frytki z batatów z wędzoną papryką

Krok 1

Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.

Krok 2

W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.

Krok 3

Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn