Pieczony camembert
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 stopni C.
Krok 2
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wlać do rondla olej, wrzucić cebulę i podsmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, aż cebula będzie zeszklona. Następnie dodać ocet balsamiczny, miód i dusić całość przez 10-15 minut, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta marmolada. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 3
Camemberty lekko naciąć w kratkę, wcisnąć po jednym rozgniecionym czosnku, włożyć igły rozmarynu, zetrzeć skórkę cytrynową. Przełożyć ser na pergamin lub pozostawić w opakowaniu jeśli jest z drewienek i włożyć do piekarnika na kilka minut, aż ser zacznie się roztapiać. Zajmie to ok. 6-8 minut.
Krok 4
Bagietkę pokroić pod ukosem na 1 cm grzanki, skropić oliwą i włożyć do piekarnika razem z serami, aby stały się złociste i chrupiące. Upieczone, płynne camemberty podawać z marmoladą cebulową i grzankami.
Sałata Cezar
Krok 1
Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
Krok 2
Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.
Krok 3
Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 4
Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
Krok 5
Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
Krok 6
Grzanki wrzucić od razu do sałaty.
Krok 7
Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.
Chłodnik z rzodkiewki i imbiru na jogurcie roślinnym
Krok 1
Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Pomidora poszatkować na drobno, końcówkę szczypioru skroić po skosie. Imbir obrać i utrzeć na drobnej tarce.
Krok 2
Kromkę chleba utrzeć na tarce lub pokruszyć na drobne kawałki i przysmażyć na maśle klarowanym z dodatkiem korzennej przyprawy.
Krok 3
Jogurt wymieszać w miseczce z rzodkiewką, utartym imbirem, pomidorem, zalewą z kaparów, pieprzem i solą do smaku. Posypać utartym chlebem i grubym szczypiorem.
Krok 4
Do każdej porcji dodać kilka malin. Udekorować świeżą miętą i rozmarynem. Serwować od razu po przygotowaniu.
Warto wiedzieć
Do jogurtu można dodać tak naprawdę wszystkie końcówki warzyw i świeżych ziół – dodatek kolendry czy pachnącego lubczyku zmieni smak tego samego chłodniku nie do poznania!
Quesadillas z duszoną wołowiną i salsą
Krok 1
Wołowinę pokroić w jak najcieńsze paski (koniecznie kroić w poprzek włókien). Doprawić solą, papryką i kminiem rzymskim.
Krok 2
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni, dodać pół posiekanej w paski cebuli i dusić pod przykryciem 15 minut.
Krok 3
Zetrzeć na tarce ser żółty, następnie wymieszać z wołowiną. Tortillę złożyć na pół i na jednej części położyć połowę nadzienia.
Krok 4
Opiekać na suchej i lekko rozgrzanej patelni, aż ser się rozpuści a tortilla zrumieni.
Krok 5
W międzyczasie pokroić drobno pomidorki, dodać łyżeczkę posiekanej drobno cebuli, sok z limonki, posiekaną garść kolendry oraz sól i pieprz.
Owsianka na mleku ze świeżymi owocami
Krok 1
Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).
Krok 2
Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.
Krok 3
W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.
Nachosy z kaszy jaglanej
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Do miski wrzucić wszystkie składniki oprócz mixu ziaren. Zmiksować na gładko. Dodać ziarna i wymieszać.
Krok 3
Wyłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą wałka rozwałkować masę na cienki placek. Zdjąć górną część papieru do pieczenia.
Krok 4
Włożyć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min. od początku pieczenia wyciągnąć blaszkę i pokroić chlebek na kawałki. Dopiec jeszcze 15-25 min (w zależności od grubości placka i chrupkości, jaką chce się uzyskać).
Przekąska do piwa
Krok 1
W przypadku suszonej ciecierzycy przygotować ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie namoczoną, ugotowaną i odcedzoną ciecierzycę zmiksować na gładką masę dodając stopniowo ciepłą wodę. Dodać pastę tahini, sok z cytryny oraz doprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać.
Krok 2
Zawinąć w ½ plastra boczku 1 śliwkę. Tak zrobić ze wszystkimi plasterkami boczku. Posypać całość tymiankiem. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, rozgrzać i obsmażyć zawiniątka z boczku z każdej strony przez ok. 2 minuty, aby były złociste i chrupiące. Na koniec skropić miodem.
Krok 3
Wyłożyć humus do miski tworząc w środku małe zagłębienie, skropić całość oliwą, ułożyć zawiniątka z boczku. Podawać z nachosami.
Zupa bouillabaisse
Krok 1
Przygotować warzywa na wywar. Warzywa obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki (cebulę w pióra, marchew, pietruszkę w plastry, seler w grubą kostkę, ząbki czosnku przekroić na pół).
Krok 2
Przygotować ryby i owoce morza. Łososia i dorsza obrać ze skóry i ości (jeśli mamy całą rybę – filetujemy). Mięso pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny. Skóry i kości odłożyć na wywar.
Krok 3
Krewetki umyć, oczyścić. Najlepiej zacząć od ukręcenia główki, następnie zaczynając od wewnętrznej strony ściągnąć pancerzyk. Na koniec, nacinając ostrym nożem grzbiet krewetki, wyciągnąć czarną żyłkę. Pancerzyki i głowy odłożyć na wywar.
Krok 4
W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek. Smażyć ok 2 – 3 min aż cebula i czosnek nabiorą lekko złotego koloru.
Krok 5
Dodać pozostałe warzywa, szafran, rozmaryn oraz głowy i pancerze krewetek. Smażyć jeszcze ok 3 minut, następnie zalać całość wodą. Dodać pomidory i doprowadzić całość do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez ok 20 – 30 min.
Krok 5
Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Krok 6
Gotowy wywar przecedzić przez sito, docisnąć mocno dużą łyżką żeby wydobyć maksimum esencji smaku.
Krok 7
Do przecedzonego wywaru włożyć pokrojone w kostkę mięso ryb oraz obrane krewetki, gotujemy ok 2 – 3 minuty.
Krok 8
Zupę podawać gorącą, posypaną odrobiną świeżej bazylii i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Domowa granola z jogurtem
Krok 1
Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.
Krok 2
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.
Krok 3
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.
Krok 4
Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.
Krok 5
Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.
Żólte curry z kurczakiem
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie uprażyć pastę curry, podsmażyć posiekanego w paseczki kurczaka oraz posiekane w dużą kostkę warzywa.
Krok 2
Podsmażyć na dużym ogniu, dodać mleko kokosowe i bulion z kurczaka.
Krok 3
Dusić około 30 minut.
Krok 4
Dodać sok z limonki oraz dużą garść posiekanej kolendry.
Krok 5
Podawać z ryżem
Czekoladowy suflet z wiśniami
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Krok 2
W rondlu podgrzać wiśnie wraz z cukrem, aby powstał gęsty syrop.
Krok 3
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 4
W kąpieli wodnej, czyli na wrzący garnek z wodą położyć miskę, wrzucić połamaną czekoladę oraz masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać cynamon, 3 żółtka, kakao i ponownie wymieszać. Zdjąć masę z ognia.
Krok 5
Ubić w osobnej misce białka na sztywną pianę.
Krok 6
Do masy czekoladowej dodać mąkę, proszek do pieczenia a następnie delikatnie wymieszać z ubitą na sztywną pianą.
Krok 7
Do dwóch kokilek na dno nałożyć wiśnie a następnie czekoladowy krem. Włożyć całość do piekarnika i piec przez 12 – 15 minut, aż suflety wyrosną. W środku powinny być delikatnie płynne. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podać od razu.
Bułeczki z mięsem na parze
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do temperatury 50°C.
Krok 2
Wymieszać drożdże z cukrem wlać kilka łyżek wody i mieszać, aż się rozpuszczą. Wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wlewać stopniowo wodę mieszając ciasto. Wyrabiać, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Można dodać odrobinę więcej mąki obsypując nią dłonie. Uformować z ciasta kulę i odstawić do piekarnika na 30 minut.
Krok 3
W tym czasie do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone drobno kiełki, kolendrę, pora oraz dymkę. Doprawić sosem grzybowym oraz sojowym i wymieszać. Na koniec opcjonalnie można dodać posiekane chili. Do farszu wbić jajko i wymieszać.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 bułeczki, w każdej zrobić zagłębienie i nałożyć porcję farszu, następnie zakleić.
Krok 5
Włożyć bułeczki do koszyczków bambusowych wyłożonych pergaminem lub położyć na wkładzie do gotowania na parze.
Krok 6
Bułeczki gotować na parze przez 10 minut.
Krok 7
Ugotowane bułeczki powinny być mięciutkie i delikatne. Można posypać je sezamem, pozostałą kolendrą i podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Makaron ryżowy z marchewką i sezamem
Krok 1
Marchew przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie, długie paski, które następnie przekroić tak, by uzyskać grubość makaronu pappardelle.
Krok 2
W garnku na oleju podsmażyć drobno poszatkowany ząbek czosnku, imbir, sezam, pokrojone w mniejsze kawałki nerkowce i chili.
Krok 3
Wrzucić pokrojone w kosteczkę dymki. Smażyć do zarumienienia się.
Krok 4
Dodać szczypior pokrojony w ukos, na większe kawałki i przygotowane wcześniej linguine z marchewki. Chwilę smażyć. Całość podlać sosem sojowym, syropem daktylowym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
Krok 5
Gdy całość się podsmaży wrzucić ugotowany makaron ryżowy, wymieszać i smażyć jeszcze chwile, co jakiś czas mieszając.
Krok 6
Na końcu dodać posiekaną mięte i kolendrę, wymieszać. Gotowe danie przełożyć na talerze i skropić je obficie olejem sezamowym.
Makaron Mac and cheese
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Krok 2
Makaron ugotować w osolonej wodzie 4 minuty krócej niż podane jest na opakowaniu, następnie odcedzić go na sitku i przelać zimną wodą.
Krok 3
W garnku umieścić masło i podgrzać do czasu aż się rozpuści. Następnie do masła dorzucić odważoną mąkę i ciągle mieszać trzepaczką. Gdy masło połączy się dokładnie z mąką do garnka dolać mleko i ciągle mieszać do czasu aż sos zacznie gęstnieć.
Krok 4
Gdy sos zgęstnieje do garnka wrzucić mieszaninę serów odkładając garść Parmigiano Reggiano do posypania wierzchu. Trzymając garnek na małym ogniu mieszać ciągle sos do czasu aż sery rozpuszczą się w nim całkowicie.
Krok 5
Garnek z sosem zestawić z gazu i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Ugotowany makaron połączyć z sosem oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 6
Tak przygotowaną mieszaninę przełożyć do formy do zapiekania. Jej wierzch posypać tartą bułką pomieszaną z resztą Parmigiano Reggiano i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Krok 7
Piec około 30 minut aż wierzch zapiekanki porządnie się zrumieni.
Pstrąg pieczony z warzywami
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, poczekać aż się zeszklą.
Krok 2
Dodać umytą i osuszoną, pokrojoną w plastry i na cztery cukinię oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut.
Krok 3
Dodać umyte, pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną natkę pietruszki, oprószyć wszystko solą morską i grubo zmielonym pieprzem, smażyć 3-4 minuty.
Krok 4
Warzywa przełożyć do większego naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Pstrągi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a na ich skórze zrobić z każdej strony ukośne nacięcia ostrym nożem.
Krok 6
Ryby skropić połówką cytryny, oprószyć solą morską i grubo zmielonym pieprzem z zewnątrz i w środku.
Krok 7
Pstrągi umieścić w warzywach w naczyniu żaroodpornym i posypać oliwkami.
Krok 8
Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec ryby 25 minut (grzanie góra-dół).
Yakiton, czyli japońskie szaszłyki w glazurze na bazie piwa
Krok 1
Do garnka wlać piwo, sos sojowy, sok z limonki, dodać cukier. Wygotować powoli do około 20% objętości. Sos powinien być gęsty i zawiesisty.
Krok 2
Wystudzonym sosem zalać pokrojoną w małe kostki karkówkę i marynować minimum dwie godziny (najlepiej całą noc).
Krok 3
Zlać marynatę do osobnego naczynia, a mięso nabijać na patyczki, na przemian z kawałkami dymki pokrojonej w paski.
Krok 4
Nagrzać grill w piecu do maksymalnej temperatury. Wstawić szaszłyki w naczyniu żaroodpornym pod samą grzałkę i co 2 minuty smarować szaszłyki pozostałą marynatą.
Krok 5
Szaszłyki powinny się lekko skarmelizować i wyglądać na lekko przypalone. Jest to skarmelizowany cukier, który nadaje dodatkowego smaku.
Krok 6
Po 15 minutach w piecu szaszłyki wyjąć, posypać uprażonym sezamem i posiekaną dymką. Podawać z zimnym piwem.
Maślankowe naleśniki z syropem klonowym
Krok 1
Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.
Krok 2
Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
Krok 3
Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.
Krok 4
Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Krok 5
Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.
Omurice – japoński omlet ze smażonym ryżem z indykiem
Krok 1
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Filet z indyka także pokroić w kostkę.
Krok 2
Groszek zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min i odcedzić na sicie. Pieczarki obrać, posiekać w plasterki. Jajka roztrzepać trzepaczką ze szczyptą soli.
Krok 3
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez około 3 min, od czasu do czasu zamieszać. Dodać mięso i smażyć około 5 min. Dołożyć pieczarki i smażyć je przez kolejne 3-4 min. Dodać ryż, przecier pomidorowy, całość dokładnie wymieszać. Doprawić sosem sojowym do smaku (1-2 łyżki), dodać groszek i kukurydzę, gotować przez kolejne 2-3 min.
Krok 4
Całość przełożyć do miseczki i przykryć. Patelnię wyczyścić i wytrzeć. Wylać na nią ponownie olej. Na rozgrzaną patelnię wylać połowę masy jajecznej.
Krok 5
Kiedy spód omletu się zetnie, na połowie omletu wyłożyć ½ farszu ryżowego, a następnie złożyć omlet i przełożyć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Omurice podawać z dodatkiem ketchupu.
Karkówka w sosie piwno-cebulowym
Krok 1
Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem i odstawić na około pół godziny.
Krok 2
Cebulę pokroić w piórka. W głębokim naczyniu mięso i cebulę obsmażyć na łyżce masła, aż się zarumienią.
Krok 3
Dodać łyżkę masła, podlać piwem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa – ok. 1 h.
Krok 4
Doprawić do smaku i podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Frytki jaglane
Krok 1
Kaszę jaglaną ugotować według podstawowego przepisu.
Krok 2
Ugotowaną kaszę, jeszcze ciepłą, przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Całość przełożyć do blaszki 20×20 cm wyłożonej papierem do papierem do pieczenia. Mocno przycisnąć masę do dna. Całość pozostawić na 1-2 h.
Krok 4
Za pomocą papieru do pieczenia przełożyć stężałą masę na deskę do krojenia. Kroić na niewielkie kawałki wielkości frytek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 5
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 min. Po tym czasie przewrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 15 min.
Hiszpańska tortilla
Krok 1
Ziemniaki obrać, pokroić w ok. centymetrową kostkę i ugotować w wodzie, aby były miękkie ale się nie rozpadały.
Krok 2
Jajka wbić do miski i lekko ubijać, doprawić solą oraz pieprzem.
Krok 3
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Krok 4
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę kiełbaskę Chorizo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski oraz brokuł podzielony na małe różyczki. Podsmażyć całość przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić całość solą oraz pieprzem.
Krok 5
Ugotowane ziemniaki odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z warzywami i podsmażać przez kolejne kilka minut, aby stały się lekko chrupiące.
Krok 6
Wlać na patelnię roztrzepane jajka, wymieszać, posypać serem i podsmażać przez kilka kolejnych minut. Następnie włożyć patelnię do piekarnika i zapiekać, aż wierzch będzie zapieczony, złocisty i chrupiący.
Krok 7
Tortille można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ceviche z dorsza z mango
Krok 1
Otrzeć skórkę z cytrusów i wycisnąć sok.
Krok 2
Dodać szczyptę soli i garść posiekanej kolendry.
Krok 3
Cebulę pokroić w piórka i dodać do zalewy.
Krok 4
Dorsza i mango pokroić w grubą kostkę i dodać do zalewy.
Krok 5
Marynować w lodówce około 10 minut.
Krok 6
Udekorować pestkami granatu, rzodkiewką i posiekaną kolendrą, skropić oliwą.
Green-fit koktail
Krok 1
Do wysokiego pojemnika od blendera wlać jogurt naturalny. Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do jogurtu. Natkę pietruszki poszatkować i także dodać do jogurtu. Dosypać otręby lub płatki owsiane i całość skropić sokiem z cytryny i limonki.
Krok 2
Wszystkie składniki zblendować do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelać do szklanek.
Zupa krem z zielonego groszku
Krok 1
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.
Krok 2
W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na rumiany kolor.
Krok 3
Do groszku dodać śmietankę.
Krok 4
Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.
Pietruszkowe naleśniki z migdałowym twarogiem
Krok 1
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucić do kielicha blendera i miksować, by połączyły się w całość.
Krok 2
Powstałą masę wylać partiami na rozgrzaną patelnię przesmarowaną olejem i smażyć okrągłe placki.
Krok 3
Migdały zalać ciepłą wodą ponad krawędź tak by całe były zanurzone. Po kilku godzinach, wrzucić do blendera odsączone migdały i zmiksować je z sokiem z cytryny dolewając wodę mineralną.
Krok 4
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i dodać cebulę dymkę. Wymieszać wszystko z drobno pokrojoną rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5
Naleśniki posmarować twarożkiem, zwinąć w rulon, lub złożyć w trójkąty. Podawać z sosem balsamicznym.
Wegański smalec z białej fasoli z suszoną śliwką i wędzoną papryką
Krok 1
Cebulę usmażyć na oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem, zielem angielskim i goździkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone śliwki. Chwilę podsmażać, po czym dodać przyprawy
Krok 2
W misce zblendować na gładką masę fasolę, sos sojowy tamari, ocet jabłkowy i pozostałe przyprawy. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę przegotowanej wody. Gotową masę połączyć z zawartością patelni i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Warto wiedzieć
Gotowy smalec z fasoli można przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 4 dni. Smalec najlepiej smakuje w towarzystwie ogórka kiszonego.
Frytki z batatów z wędzoną papryką
Krok 1
Bataty bardzo dokładnie wyszorować (można je również obrać ze skórki) i pokroić na kawałki wielkości frytek.
Krok 2
W większej misce wymieszać resztę składników. Do marynaty wrzucić kawałki batatów i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą dłoni.
Krok 3
Całość przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 min, co jakiś czas mieszając.