Pudim de leite condensado

Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Na patelnię z grubym dnem wsypujemy cukier. Podgrzewamy go na małym ogniu uważając, aby się nie spalił do czasu aż zamieni się w ciemnobrązowy karmel. Przygotowujemy cztery naczynia żaroodporne o średnicy około 10 cm, a następnie przelewamy do nich karmel i rozprowadzamy po dnie. W garnku umieszczamy mleko oraz laskę wanilii, którą uprzednio przecinamy na pół i wyskrobujemy z niej ziarenka, które także umieszczamy w mleku. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a gdy zostanie doprowadzona do wrzenia odstawiamy do przestygnięcia. W misce umieszczamy jajka, mleko skondensowane oraz sól po czym wszystko dokładnie łączymy mikserem lub trzepaczką. Na koniec z podgrzanego wcześniej mleka wyjmujemy laskę wanilii, a następnie łączymy je z masą jajeczną. Tak przygotowaną mieszaninę przelewamy do żaroodpornych naczyń z karmelem, po czym naczynia wstawiamy do głębokiej blaszki, a jej dno wypełniamy wodą. Blachę z zawar tością wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80 minut lub do czasu aż masa jajeczna się zetnie. W razie gdyby wierzch masy się zbytnio zrumienił przykrywamy całość folią aluminiową. Upieczone desery po ostygnięciu umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny lub na całą noc. Przed podaniem wyciągamy z foremek i podajemy ze świeżymi owocami.