Jogurtowe

Przygotowujemy granolę: wszystkie składniki mieszamy w misce, do momentu aż będą oblepione miodem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wykładamy wszystkie składniki w miodzie,. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celcjusza piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie możemy kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.

Przygotowanie deseru

Na spód szklanki wykładamy granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełniamy granolą oraz jogurtem. Na górę dodajemy świeże owoce.

Puszyste placuszki z malinami

W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy maślankę i olej. Mieszamy zawartość obu misek, aż składniki się połączą. Na suchą patelnię nakładamy po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki. Smażymy je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewracamy i smażymy jeszcze minutę. Gorące placki zdejmujemy z patelni, układamy na talerzach. Placki dekorujemy umytymi malinami i cukrem pudrem. Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

  1. Wymieszaj mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie Pan Cake’s powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Pamiętaj, aby nie było grudek.
  2. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.
  3. Patelnię teflonową natrzyj oliwą i zacznij smażyć naleśniki, po 3 za jednym razem. Naleśniki podczas smażenia powinno lekko urosnąć. Naleśniki smaż z każdej strony ok. 2 minuty.
  4. Usmażone naleśniki przełóż na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
  5. Naleśniki smaż, aż skończy się całe ciasto.
  6. Naleśniki podawaj polane syropem klonowym, z owocami i posypanem prażonym kokosem. Pycha!

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Do garnuszka wlewamy mleko, wsypujemy płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód). Gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Musimy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

W międzyczasie przygotowujemy owoce.Myjemy borówki amerykańskie, banana obieramy i kroimy w plasterki. Owsiankę przekładamy do salaterki, na wierzchu układamy owoce. Smacznego!

Sznycle z jabłkami i cebulą

Z cytryny wyciskamy sok. Jabłka obieramy i kroimy na 8 części. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Roszponkę myjemy i suszymy.

Wieprzowinę kroimy na 4 części i delikatnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia – około 3 minut na każdej ze stron. Odkładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Tymczasem na patelnię po sznyclach wlewamy miód, dodajemy musztardę, jabłka (z sokiem z cytryny), cebulę i masło, smażymy delikatnie mieszając około 4 minut, aż jabłka i cebula zmiękną.

Na talerzach układamy roszponkę, sznycle i jabłka z cebulą.

Tarta z tuńczykiem i pomidorami

  1. Rozgrzej piekarnika do temp. 180°C.
  2. Wyłóż ciasto kruche/francuskie w formie żaroodpornej o średnicy ok. 25cm, wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
  3. Do miski dodaj posiekaną cebulę, odcedzonego tuńczyka, kawałki mozzarelli, pokrojone pomidory suszone, wbij jajka, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec dopraw gałązkami tymianku.
  4. Przełóż farsz do wypieczonego ciasto, na górze ułóż plastry pokrojonego pomidora, przełóż od piekarnika i piecz przez 25 minut.
  5. Tartę podawaj na ciepło jak i na zimno. Idealna jest do tego mieszanka sałat z dressingiem na bazie oliwy, musztardy, miodu.

Kiełbasa z grilla z tzatzikami

  1. Zmiksuj suszone pomidory na gęstą pastę. Dopraw oliwą, dodaj posiekany tymianek i wymieszaj.
  2. Jogurt grecki wymieszaj ze startym na grubej tarce ogórkiem (odciśnięty z nadmiary wody), roztartym czosnkiem, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. Kiełbasy natnij i z grilluj na grillu lub na patelni grillowej ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Grillowane kiełbaski podawaj z tzatzikami oraz tapendą z suszonych pomidorów. Idealnie pasuje do tego bagietka lub inne pieczywo, na które masz ochotę.

Sałatka z pomarańczą i awokado

Gotujemy jajka na twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestki. Każdą połówkę kroimy na 6 plastrów, a następnie zdejmujemy skórkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę dobrze myjemy. Na tarce o najmniejszych oczkach ścieramy 1 łyżeczkę skórki. Owoc następnie obieramy i dzielimy na kawałki. Jeśli chcemy, możemy pozbyć się błonek. Migdały siekamy, wrzucamy na suchą patelnię i mieszając prażymy je przez 2 minuty. Wkładamy do miski. Dodajemy miks sałat z rukolą, posiekaną cebulę, kawałki pomarańczy, kawałki awokado, prażone migdały, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Posypujemy skórką pomarańczową i mieszamy. Na sałatkę kładziemy jajka. Serwujemy np. z pełnoziarnistymi grzankami.

Green-fit koktail

Do wysokiego pojemnika od blendera wlewamy jogurt naturalny. Awokado i banana obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce wrzucamy do jogurtu. Natkę pietruszki szatkujemy i także dodajemy do jogurtu. Dosypujemy otręby lub płatki owsiane i całość skrapiamy sokiem z cytryny i limonki. Wszystkie składniki blendujemy do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelewamy do szklanek.

Zupa krem z zielonego groszku

Na rozgrzanej oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy aż ziemniak zmięknie. Następnie dodajemy groszek i gotujemy całość do miękkości.

W międzyczasie przygotowujemy grzanki: pieczywo kroimy w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni Celcjusza na rumiany kolor. Dodajemy śmietankę.

Zawartość garnka miksujemy przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z pełnoziarnistymi grzankami.

Sałata Cezar

1. Ugotuj jajka na twardo. Włóż jajka do zimnej wody i gotuj 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.
2. Bekon podsmaż na chrupko na patelni. Nie dodawaj dodatkowego tłuszczu!
3. Usmażony bekon przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
4. Do miski wrzuć sałatę, dodaj bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.
5. Pokrój pieczywo na 1cm kostkę i podsmaż na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!
6. Grzanki wrzuć od razu do sałaty.
7. Wymieszaj jogurt z musztardą i przelej do sałaty i wymieszaj. Dodaj starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

1. Włóż jajka do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotuj je przez 4,5 minuty.
2. Ugotowane jajka przepłucz lodowatą wodą. Uderz lekko na górze i na dole i zacznij delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.
3. Obrane jajko przetnij na pół, wyjmij delikatnie żółtko i przełóż do miski.
4. Oddziel mięso makreli od ości, rozdrobnij palcami i dodaj do ugotowanych żółtek.
5. Pokrój drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
6. Dodaj musztardę, oliwę oraz dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstał kleisty farsz.
7. Nałóż farsz do jajek i przed podaniem posyp je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Wyjmij jajka z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki możesz użyć zwykłą w proszku – ostrą lub łagodną, w zależności od preferencji.