Domowa granola z jogurtem

Krok 1

Wszystkie składniki wymieszać w misce, do momentu aż będą oblepione miodem.

Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na nią równomiernie wyłożyć wszystkie składniki w miodzie.

Krok 3

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut. W tym czasie można kilka razy zamieszać zawartość blachy, aby składniki opiekły się równomiernie.

Krok 4

Wyciągnąć z piekarnika, ostudzić.

Krok 5

Na spód szklanki wyłożyć granolę do 1/4 wysokości, następnie jogurt naturalny do połowy wysokości, uzupełnić granolą oraz jogurtem. Na górę dodać świeże owoce.

Puszyste placuszki z malinami

Krok 1

W misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę pełnoziarnistą, sodę, proszek do pieczenia i cukier z prawdziwą wanilią.

Krok 2

W drugiej misce roztrzepać jajko, dodać maślankę i olej.

Krok 3

Mieszać zawartość obu misek, aż składniki się połączą.

Krok 4

Na suchą patelnię nałożyć po 2 łyżki masy tak, by powstały okrągłe placki.

Krok 5

Smażyć je około 3 minut  z jednej strony (aż pojawią się na ich powierzchni bąbelki), następnie przewrócić i smażyć jeszcze minutę.

Krok 6

Gorące placki zdjąć z patelni, ułożyć na talerzach. Placki udekorować umytymi malinami i cukrem pudrem.

Placuszki świetnie smakują na zimno. Można je zabrać do szkoły i zjeść z ulubionym serkiem lub jogurtem.

Maślankowe naleśniki z syropem klonowym

Krok 1

Wymieszać mąkę z maślanką, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz cukrem, aby powstała jednolita, gęsta masa. Ciasto na amerykańskie pancakes powinno być bardziej gęste niż na klasyczne polskie naleśniki. Należy uważać, aby nie powstały grudki.

Krok 2

Na suchej patelni uprażyć wiórki kokosowe, aż będą lekko złociste i aromatyczne.

Krok 3

Patelnię teflonową natrzeć oliwą, naleśniki smażyć po 3 za jednym razem, podczas smażenia powinny lekko urosnąć. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 2 minuty.

Krok 4

Usmażone naleśniki przełożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 5

Naleśniki smażyć, aż skończy się całe ciasto. Podawać polane syropem klonowym, z owocami i posypane prażonym kokosem.

Owsianka na mleku ze świeżymi owocami

Krok 1

Do garnuszka wlać mleko, wsypać płatki i cukier (lub syrop klonowy czy miód).

Krok 2

Gotować na wolnym ogniu, aż płatki niemal całkowicie wchłoną mleko i będą miękkie. Uwaga! Należy naprawdę często mieszać! Najlepiej użyć garnka z grubym podwójnym dnem.

Krok 3

W międzyczasie przygotować owoce. Umyć borówki amerykańskie, banana obrać i pokroić w plasterki. Owsiankę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć owoce.

Green-fit koktail

Krok 1

Do wysokiego pojemnika od blendera wlać jogurt naturalny. Awokado i banana obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Owoce wrzucić do jogurtu. Natkę pietruszki poszatkować i także dodać do jogurtu. Dosypać otręby lub płatki owsiane i całość skropić sokiem z cytryny i limonki.

Krok 2

Wszystkie składniki zblendować do momentu otrzymania gęstej jednolitej masy. Przelać do szklanek.

Zupa krem z zielonego groszku

Krok 1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać litr wody i obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotować aż ziemniak zmięknie. Następnie dodać groszek i gotować całość do miękkości.

Krok 2

W międzyczasie przygotować grzanki: pieczywo pokroić w równej wielkości, niedużą kostkę i opiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  na rumiany kolor.

Krok 3

Do groszku dodać śmietankę.

Krok 4

Zawartość garnka zmiksować przy pomocy blendera na gładki, jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z pełnoziarnistymi grzankami.

Sałata Cezar

Krok 1

Ugotować jajka na twardo. Włożyć jajka do zimnej wody i gotować 8 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć.

Krok 2

Bekon podsmażyć na chrupko na patelni. Nie dodawać dodatkowego tłuszczu.

Krok 3

Usmażony bekon przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krok 4

Do miski wrzucić sałatę, dodać bekon, pokrojone pomidorki koktajlowe, posiekaną miętę oraz szczypior.

Krok 5

Pokroić pieczywo na 1cm kostkę i podsmażyć na tej samej patelni co bekon. Z pieczywa powinny powstać grzanki. Na pewno będą pyszne, bo nasiąkną smakiem bekonu!

Krok 6

Grzanki wrzucić od razu do sałaty.

Krok 7

Wymieszać jogurt z musztardą, przelać do sałaty i wymieszać. Dodać starty ser oraz obrane jajka pokrojone na pół.

Jajka faszerowane na Wielkanoc

Krok 1

Jajka włożyć do rondla z wodą i od momentu, jak woda zacznie wrzeć, gotować je przez 4,5 minuty.

Krok 2

Ugotowane jajka przepłukać lodowatą wodą. Uderzyć lekko na górze i na dole i zacząć delikatnie rolować skorupkę, obierając jajko.

Krok 3

Obrane jajko przeciąć na pół, wyjąć delikatnie żółtko i przełożyć do miski.

Krok 4

Oddzielić mięso makreli od ości, rozdrobnić palcami i dodać do ugotowanych żółtek.

Krok 5

Pokroić drobno ogórki, pietruszkę oraz kapary i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Krok 6

Dodać musztardę, oliwę oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać, aby powstał kleisty farsz.

Krok 7

Nałożyć farsz do jajek i przed podaniem posypać je wędzoną papryką.

Warto wiedzieć

Aby jajka nabrały temperatury pokojowej, należy wyjąć je z lodówki. Dzięki temu nie pękną podczas gotowania. Zamiast wędzonej papryki można użyć zwykłej w proszku – ostrej lub łagodnej, w zależności od preferencji.

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn