Jajko poszetowe

Wlej 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzej, dodaj pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Dopraw od razu solą, pieprzem oraz wsyp posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Jak pieczarki zmiękną to dodaj masło.

W rondlu zagotuj wodę. Do małych miseczek wbij po jednym jajku. Łyżką zakręć wodą, aby powstał wir i delikatnie wlej jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Możesz sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlej w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotuj przez 3 minuty.

Pieczywo zgrilluj, podpiecz w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkam

Wyjmij delikatnie ugotowane jajka.

Na pieczywo przełóż pieczarki, ułóż jajka i posyp pozostałą częścią pietruszki.

Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów

  1. Mięso mielone dokładnie wymieszaj z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrób dokładnie masę i formuj klopsiki.
  2. W międzyczasie obierz bataty i pokrój w cienkie słupki. Posyp solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
  3. Kiedy klopsiki są już gotowe przełóż je do naczynia żaroodpornego i przygotuj sos pomidorowy.
  4. Pomidory z puszki zmiksuj, zagotuj, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalej klopsiki i posyp startym żółtym serem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
  5. Przygotowane klopsiki podawaj z frytkami z batatów.

Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

1. Mąkę rozrabiamy z wodą i odstawiamy na bok.

2. Cebulę kroimy w talarki.

3. Pomidory kroimy na małe kawałki.

4. Wszystko wrzucamy do miski z mąką, doprawiamy i mieszamy.

5. Powstałą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem.

6. Co jakiś czas kontrolujemy proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przekładamy go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.

Mus kawowy

  1. Wymieszaj w kubełku trwaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.
  2. Mus podawaj w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie triamisu. Mus możesz podawać ze świeżą miętą.

Proste, prawda?

Ciastka z fasoli

1. Jeśli używasz fasoli z puszki – dobrze ją odsącz: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.

2. Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełóż do naczynia i zblenduj na gładką masę.

3. Ciastka nakładaj łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.

4. Posyp je drobno pokruszoną czekoladą.

5. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

6. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż ciastka ostygną i zrobią się twarde. Smacznego!