Jajko poszetowe
Krok 1
Wlać 3 łyżki oliwy na patelnię, rozgrzać, dodać pokrojone na 1 cm grubości paski pieczarki. Doprawić od razu solą, pieprzem oraz wsypać posiekaną pietruszkę zostawiając odrobinę na koniec. Gdy pieczarki zmiękną, dodać masło.
Krok 2
W rondlu zagotować wodę. Do małych miseczek wbić po jednym jajku. Łyżką zakręcić wodą, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Białko powinno zakręcić się wokół żółtka. Można sobie ułatwić, mieszając łyżką lub szpatułką. Za chwilę wlać w ten sam sposób drugie jajko. Jajka gotować przez 3 minuty.
Krok 3
Pieczywo ugrillować, podpiec w tosterze lub na patelni, razem z pieczarkami.
Krok 4
Wyjąć delikatnie ugotowane jajka.
Krok 5
Na pieczywo przełożyć pieczarki, ułożyć jajka i posypać pozostałą częścią pietruszki.
Klopsiki w sosie pomidorowym i pieczone frytki z batatów
Krok 1
Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i uformować klopsiki.
Krok 2
W międzyczasie obrać bataty i pokroić w cienkie słupki. Posypać solą i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane frytki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20-25 minut (temperatura 190-200 stopni). Frytki powinny się lekko przyrumienić.
Krok 3
Kiedy klopsiki są już gotowe przełożyć je do naczynia żaroodpornego i przygotować sos pomidorowy.
Krok 4
Pomidory z puszki zmiksować, zagotować, dodać sól, pieprz, zioła prowansalskie. Zalać klopsiki i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Krok 5
Przygotowane klopsiki podawać z frytkami z batatów.
Wegańska frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Krok 1
Mąkę rozrobić z wodą i odstawić na bok. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory pokroić na małe kawałki.
Krok 2
Wszystko wrzucić do miski z mąką, doprawić i wymieszać.
Krok 3
Powstałą masę wylać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażyć na małym ogniu, pod przykryciem.
Krok 4
Co jakiś czas kontrolować proces smażenia i gdy „omlet” łatwo odchodzi od dna, przełożyć go na drugą stronę. Najprostsza metoda to zsunięcie frittaty na talerz i sprawnym ruchem przeniesienie na patelnie, by mogła obsmażyć się z drugiej strony.
Mus kawowy
Krok 1
Wymieszać w kubełku twaróg z kawą, cukrem oraz kakao. Krem nie musi być idealnie wymieszany. Najlepiej będzie smakował, gdy powstaną smugi o różnym smaku. Mniej kawowe, bardziej słodkie i odwrotnie.
Krok 2
Mus podawać w szklankach przełożonych na zmianę z biszkoptami podobnie jak włoskie tiramisu. Mus można podawać ze świeżą miętą.
Ciastka z fasoli
Krok 1
W przypadku użycia fasoli z puszki – należy dobrze ją odsączyć: najpierw na sitku, potem papierowymi ręcznikami.
Krok 2
Wszystkie składniki (poza czekoladą) przełożyć do naczynia i zblendować na gładką masę.
Krok 3
Ciastka nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem, żeby nie przywarły.
Krok 4
Posypać je drobno pokruszoną czekoladą.
Krok 5
Piec przez 20 minut w 180 stopniach.
Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciastka ostygną i zrobią się twarde.