Domowy chleb

1. Wsyp drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok.
2. Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszaj w dużej misce. Wlej do nich wodę z drożdżami.
3. Wszystko dokładnie mieszaj aż do uzyskania zwartej masy.
4. Odstaw ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem).
5. Posmaruj formę tłuszczem i posyp ją bułką tartą.
6. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy.
7. Włóż formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.

Warto wiedzieć

Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).