Domowy chleb

Krok 1

Wsypać drożdże do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut na bok.

Krok 2

Pozostałe składniki o sypkiej konsystencji (oprócz bułki tartej) wymieszać w dużej misce. Wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania zwartej masy.

Krok 3

Odstawić ciasto na 30 minut do wyrośnięcia (najlepiej pod przykryciem). Posmarować formę tłuszczem i posypać ją bułką tartą.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika (200°C) na 1h.

Warto wiedzieć

Pszenny chleb jest lekkostrawny, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny, zarówno dzieciom, jak i dziadkom (bez obaw mogą go spożywać osoby cierpiące na nadkwasotę, wrzody lub inne choroby układu pokarmowego).

Facebook
Instagram
Sklep e-spar.pl
LinkedIn